Explore
Ecuador
& Galapagos

Rondreis
Ecuador
op maat

Activiteiten in en rond Otavalo

Activiteiten in en rond Otavalo

Hier zelf nog een tekstje maken ….

Wandeling rond Lake Cuicocha

Cuicocha is één van de bekendste meren van Ecuador. Met een privé-wagen rijden we naar de ingang van het reservaat Cotacachi-Cayapas, waar we een 5 uren durende wandeltocht aanvatten die verloopt tussen de 3100 en 3500 meter boven zeeniveau. Onderweg genieten we van de biodiversiteit, de uitzichten over het pittoreske meer van Cuicocha met zijn twee eilandjes en van het zicht op de bergtoppen Cotacachi, Imbabura en Cayambe.
Moeilijkheid: matig
Verplicht: goede stapschoenen, bescherming tegen de zon, muggenmelk, fleece of pull, water (min. 1 liter)
Aanbevolen: camera, verrekijker, regenjasje, redelijke conditie ook op hoogte

Wandeltocht meren van Mojanda en Fuya-Fuya Berg

Ontdek de paramo-graslanden aan de meren van Mojanda en het vergezicht vanop de top van de Fuya Fuya berg. Met een privé-wagen rijden we naar de oevers van het Mojanda meer dat op 3700 meter hoogte ligt. Van hieruit begint een wandeltocht door paramo-graslanden naar de top van de Fuya Fuya berg op 4265 meter. Op de top genieten we van een snack en van de uitzichten over het meer en over de bergen Imbabura, Cotacachi en Cayambe. Daarna dalen we af en rijden we terug naar Otavalo waar een avondmaal wordt opgediend.
Moeilijkheid: matig
Verplicht: goede stapschoenen, bescherming tegen de zon, fleece of pull, water (min. 1 liter), redelijke conditie ook op hoogte
Aanbevolen: camera, verrekijker, regenjasje

Fietsen naar het nevelwoud van Intag

Dit is een prachtige afdaling per fiets vanuit het hooggebergte naar de nevelwouden van Intag. Met een privéwagen rijden we naar het dorp Urcusiqui op 3400 meter hoogte. Hier beginnen we te fietsen gedurende een 3 a 4-tal uren. We dalen 1800 meter, met enkele korte klimmen onderweg. Onderweg merken we de verandering in klimaat en vegetatie van hoog Andesgebied door nevelwoud naar de tropische vallei van Intag. Als we in het dorp Nangulvi aankomen lunchen we en rusten wat aan de warmwaterbronnen van Nagulvi voor we met de wagen terugkeren.
Moeilijkheid: matig
Verplicht: bescherming tegen de zon, enige fietservaring
Aanbevolen: camera, water, redelijke conditie, badpak met handdoek, regenjasje

Fietsen van Cuicocha naar Cotacachi

Met de mountain bike maak je kennis met het Cuicocha-meer en de streek van Cotacachi. Van op 3300 meter hoogte, niet ver van het Cuicocha-meer, dalen we gedurende ongeveer 3 uren af met de fiets. We doorkruisen inheemse dorpen en bezoeken de botanische tuin van Turuco. Daarna trekken we verder naar het stadje Cotacachi en het dorp La Calera, waar we lunchen. We keren met de wagen of met de fiets terug.
Moeilijkheid: licht-matig
Meebrengen: bescherming tegen de zon, fleece of pull, water

Lake Cuicocha & inheemse dorpen

We bezoeken verschillende inheemse dorpen en lokale ateliers, we gaan naar de waterval van Peguche en het meer van Cuicocha.
Tijdens deze tocht bezoeken we verschillende inheemse dorpen, werkplaatsen en ateliers van bv. rieten matten, muziekinstrumenten, tapijtweverijen, wol spinnen, het maken van juwelen uit zaden. We bezoeken ook de Peguche-waterval en het stadje Cotacachi dat bekend is voor zijn leder. Ten slotte trekken we naar het meer van Cuicocha in het reservaat Cotacachi-Cayapas.
Moeilijkheid: licht
Aanbevolen: camera, water, bescherming tegen de zon, fleece of pull

Fietstocht – meren van Mojanda en archeologie Cochasquí

We vertrekken in de vroege uurtjes naar de Mojanda meren die ongeveer veertig minuten verwijderd zijn van Otavalo. Deze meren liggen op 3700m hoogte. Het grootste meer heet Kari-Cocha. Van hieruit begint een mooie fietstocht door paramo-graslanden richting de archeologische site van Cochasquí. Cochasquí staat bekend om zijn eeuwenoude piramides gebouwd door de Quintu-Cara volkeren. Het is een mooie gevarieerde fietstocht met prachtige natuurlandschappen.
Moeilijkheidsgraad: matig.
Verplicht: bescherming tegen de zon, regenjas, warme fleece of pull.
Aanbevolen: camera, water (min. 1 liter) en een redelijke fysieke conditie.

De koffieroute

Ontdek hoe zuivere organische koffie wordt gekweekt en verwerkt. We rijden met de wagen naar de Intag vallei en genieten onderweg van de spectaculaire vergezichten. In Intag komen we aan bij de organische boerderij waar we iets bijleren over de teelt van koffie, over het oogstproces en over de eerste stappen in de verwerking. We proeven hoe koffie echt smaakt. Na de lunch in Nangulvi nemen we wat vrije tijd om rond te wandelen of om (optioneel) de warmwaterbronnen te bezoeken. Daarna keren we met de wagen terug.
Moeilijkheid: licht
Verplicht: bescherming tegen de zon
Aanbevolen: camera, water, badpak met handdoek

Inheemse gezondheid en spiritualiteit

Ontdek hoe eeuwenoude inheemse tradities en kennis vandaag nog gebruikt worden. Na een korte uiteenzetting over de gezondheidssituatie in de streek, leren we over het dagelijkse werk van een inheemse vroedvrouw in het dorp La Calera. We bezoeken daarna een shamaan die een uitleg geeft over de indiaanse spiritualiteit en over hun visie op de cosmos. Na een gezonde maaltijd leren we over de medicinale kruiden in een organische tuin. We eindigen met een bezoek aan het meer van Cuicocha waar we wat tijd nemen om te wandelen of een korte boottrip (optioneel) te maken.
Moeilijkheid: licht
Aanbevolen: camera, water , bescherming tegen de zon, fleece of pull

Te paard naar Lake Cuicocha

Geniet te paard van de vergezichten van de Andes, de inheemse dorpen en van een bezoek aan het Cuicocha-meer. Met de wagen trekken we naar het dorp La Calera, waar onze tocht te paard (5 uren) begint door het platteland en langs inheemse dorpen. Als we aan het meer van Cuicocha komen, rusten we even en maken we een wandeling of (optioneel) een korte boottocht op het meer. Daarna keren we terug naar de boerderij en vandaar met de wagen naar het vertrekpunt.
Moeilijkheid: matig
Verplicht: bescherming tegen de zon, fleece of pull, water, minimale ervaring met paarden
Aanbevolen: camera, kledij die vuil mag worden

Paardrijden naar Alpacaboerderij

Je wordt ’s ochtend opgepikt aan het hotel om vervolgens op twintig minuten naar de Arrayanes gemeenschap te rijden. Daar krijgen we van de gids wat uitleg en maken we kennis met de paarden. Hierna begint de tocht langs mooie landschappen met uitzicht op de omliggende vulkanen. Na ongeveer drie uur rijden komen we aan de alpaca boerderij waar we uitleg krijgen over deze dieren en waar we ook de tijd hebben om wat uit te rusten. Dan vatten we de terugtocht aan.
Verplicht: bescherming tegen de zon, een fleece of een pull, water (min. 1 liter), minimale ervaring met paarden.
Aanbevolen: camera, kleding dat vuil mag worden en een snack.

Nationaal Park El Angel – terug met de trein

We worden ’s ochtends opgehaald aan het hotel om dan naar El Ángel te rijden. Daar beginnen we de excursie met een mooie wandeling naar het meer “El Voladero” dat op 3800 meter hoogte ligt. Hier zien we rondom ons vooral ‘frailejones’ en kleine polylepis boompjes. Beide plantensoorten zijn typisch voor die streek. Na deze natuurwandeling gaan we naar Salinas, een dorpje waar een lekker middagmaal op ons staat te wachten. Rond 15h nemen we de trein richting Ibarra. De trein doorkruist bergen, tunnels en suikerrietplantages om uiteindelijk in Ibarra toe te komen, waar de chauffeur ons zal opwachten om terug naar het hotel te rijden.
Aanbevolen: bescherming tegen de zon, regenjas, warme fleece of pull, water (min 1 liter), camera.

Inheemse dorpen van Otavalo en botanische tuinen

Vandaag bezoek je met een gids verschillende werkplaatsen. Zo bezoek je een textiel atelier, waar ze schapen- en alpacawol verwerken van basis- tot eindproduct. Hierna trek je naar een inheems gezin waar je kan zien hoe ze met de ‘totora’-plant manden en tapijten maken. Er wordt ook een atelier van muziekinstrumenten bezocht. Dan trekken we naar de Peguche waterval om een korte wandeling in de natuur te maken. Het middagmaal wordt door een gezin in La Calera aangeboden. Daarna gaan we nog even naar Cotacachi om verschillende botanische tuintjes te bezoeken waar je uitleg krijgt over de medicinale planten en hoe deze gekweekt en gebruikt worden in de streek. Daarna keer je terug naar hotel.
Meenemen: bescherming tegen de regen en de zon en water.

Birdwatching: de vogels van Intag

Voor deze excursie pikt de gids je op aan het hotel om 04:00 ’s ochtends om dan naar Intag te rijden. Daar zet de chauffeur je af in de Azabi gemeenschap en begin je met de gids aan een wandeltocht van vijf uur doorheen het nevelwoud waar je de kans krijgt om verschillende soorten kolibries, tanagers, manakins, toukans etc. te zien. Na de wandeling krijg je een lekker middagmaal om daarna terug naar Otavalo te rijden.
Moeilijkheidsgraad: licht, matig.
Meenemen: bescherming tegen de zon en de regen, sportief schoeisel, water, camera en verrekijker.

Beklimming van de Imbabura-vulkaan (4639 mt hoogte)

Beklim de Imbabura en geniet van het zicht over de provincie waar deze berg zijn naam aan gaf. Voor zonsopgang rijden we naar het dorp Casha Pampa dat op 3300 meter hoogte ligt. We beginnen hier de klim die 5 a 6 uren duurt tussen de paramo-graslanden met een spectaculair zicht op de stad Ibarra en de besneeuwde Cayambe. Iets hoger wordt het pad rotsachtig en wandelen we rond een vulkaankrater tot aan de top op 4610 meter. Na een rustpauze en een snack dalen we af.
Moeilijkheid: matig-zwaar
Verplicht: goede stapschoenen, bescherming tegen de zon, fleece of pull, water (min. 1,5 litrer), regenjasje, redelijke conditie ook op hoogte
Aanbevolen: camera, wandelstokken

Beklimming van de Cotacachi vulkaan (4932 meter hoogte)

Dit is een klim op grote hoogte naar de hoogste vulkaan van de streek.
We vertrekken voor zonsopgang en rijden met de wagen tot op 4000 meter hoogte. Vanaf hier stappen we gedurende 3 a 4 uren door grasland tot we de sneeuwgrens bereiken op een hoogte van ongeveer 4750 meter. We rusten wat en genieten van het uitzicht op het Andesgebergte. Daarna dalen we terug af en keren met de wagen terug naar ons vertrekpunt.
Om veiligheidsredenen klimt men niet helemaal tot aan de top (4939 meter).
Moeilijkheid: matig-zwaar
Verplicht: goede stapschoenen, bescherming tegen de zon, fleece of pull, water (min. 1 liter), regenjasje, redelijke conditie ook op hoogte
Aanbevolen: camera, wandelstokken
Opmerking: Je kan deze tocht ook op twee dagen maken met een nachtje kamperen op de berg.