Explore
Ecuador
& Galapagos

Rondreis
Ecuador
op maat

Activiteiten in en rond Otavalo

Activiteiten in en rond Otavalo

Het overwegend indiaanse gebied van Otavalo biedt kansen om je te verdiepen in de eeuwenoude cultuur van de indianen. De gidsen van Explore-Ecuador in dit gebied zijn allen van indiaanse afkomst en spreken naast hun eigen inheemse taal (Quichua) ook Spaans en Engels. Ze zijn opgeleid binnen één van de lokale boerenorganisaties die de inheemse belangen verdedigen.
Binnen het stadje Otavalo zijn de artesanaatsmarkt en de waterval van Peguche de grote trekpleisters. Je kan die eigenlijk op eigen kracht bezoeken maar ook met een gids. Buiten de stad is de trektocht rond het kratermeer van Cuicocha een aanrader. Maar er zijn vele mogelijkheden voor wandelaars, hikers, fietsers, paardenliefhebbers etc.
Onderstaande excursies zijn de meest geapprecieerde activiteiten.

AOTA001

Trekking rond het kratermeer Cuicocha

Privé tour

Hele Dag

Cuicocha is een van de beroemdste meren van Ecuador! Met een privéwagen rijden we op een half uur naar de ingang van het Cotacachi-Cayapas reservaat, waar we beginnen aan een 4 tot 5 uur durende wandeling tussen 3.100 en 3.500 meter boven zeeniveau. Onderweg genieten we van de biodiversiteit en van de uitzichten op het pittoreske Cuicocha-meer met zijn twee eilandjes en van de uitzichten op de bergtoppen van Cotacachi (4939 m), Imbabura (4630 m) en Cayambe (5790 m). De gids geeft uitleg over de oorsprong van de krater en over de planten die we onderweg ontmoeten.
Aan het einde van de excursie rijden we langs het kleine stadje Cotacachi, beroemd om zijn lederwaren, waar we lunchen en wat vrije tijd hebben om het stadje te verkennen. In de namiddag keren we terug naar het hotel.
Moeilijkheidsgraad: matig
Duur: ongeveer 7 uur
Inbegrepen: Engelssprekende lokale gids, privévervoer, lunch of lunchpakket.
Verplicht: goede wandelschoenen, zonnebescherming, muggenspray, fleece of trui, water
Aanbevolen: fototoestel, long view camera, regenjasje

AOTA002

Trekking Mojanda meren en Fuya-Fuyaberg

Privé tour

Hele Dag

Tijdens deze excursie ontdekken we de paramo-weiden van de Mojanda-meren en het panoramische uitzicht vanaf de top van Mount Fuya Fuya. Met een privéauto rijden we naar de oevers van het Mojanda-meer, gelegen op een hoogte van 3.700 meter. Vanaf hier begint een wandeling over de paramo naar de top van Mount Fuya Fuya op 4.265 meter. Op de top genieten we van een verfrissing en van het uitzicht op het meer en de bergen Imbabura, Cotacachi en Cayambe. Daarna dalen we af en keren we terug naar Otavalo.
Moeilijkheidsgraad: matig
Duur: ongeveer 6 uur
Inbegrepen: Engelssprekende lokale gids, vervoer, lunchpakket.
Verplicht: goede wandelschoenen, zonnebescherming, fleece of trui, water, goede fysieke conditie op hoogte.
Aanbevolen: camera, verrekijker, regenjasje

AOTA004

Klim vulkaan Imbabura (4639 m hoogte)

Prové tour

Hele Dag

We beklimmen de Imbabura-berg en genieten volop van het uitzicht over de provincie waaraan deze berg zijn naam heeft gegeven. Voor zonsopgang rijden we naar het dorp Casha Pampa, dat op 3300 meter hoogte ligt. Hier beginnen we aan een 5-6 uur durende klim door paramogebieden met spectaculaire uitzichten op de stad Ibarra en op de met sneeuw bedekte Cayambe. Iets verder omhoog wordt het pad rotsachtig en lopen we rond een vulkaankrater naar de top op 4610 meter. Na een rustpauze en verfrissing dalen we af.
Moeilijkheidsgraad: matig-hoog
Duur: 10-12 uur
Inbegrepen: Engelssprekende lokale gids, privévervoer, snack.
Verplicht: goede wandelschoenen, zonnebescherming, fleece of trui, water (minimaal 1,5 liter), regenjasje, goede conditie op hoogte.
Aanbevolen: camera, wandelstokken

AOTA005

Klim vulkaan Cotacachi (4932 meter hoogte)

Privé tour

Hele Dag

Dit is een beklimming van de hoogste vulkaan in de regio. De vulkaan Cotacachi, door de inheemse bevolking Mama Cotacachi genoemd, is een slapende vulkaan. De berg is rotsachtig met typisch Andeswoud. Oude verhalen vertellen dat het kratermeer Cuicocha gevuld is met de tranen van Mama Cotacachi omdat ze haar zoon, de bekende vulkaan Guagua Pichincha in de stad Quito, niet aan haar zijde heeft.
We vertrekken voor zonsopgang en rijden naar 4000 meter hoogte. Vanaf hier lopen we 3 tot 4 uur door paramogebied tot we de sneeuwgrens bereiken op ongeveer 4750 meter hoogte. We rusten even uit en genieten van het uitzicht op het Andesgebergte. Dan dalen we weer af en rijden we terug naar het beginpunt.
Om veiligheidsredenen klimmen we niet naar de top (4939 meter): er zijn momenten dat er erosie of harde wind op de top is.
Moeilijkheidsgraad: matig-hoog
Duur: 8-10 uur
Inbegrepen: Engelssprekende lokale gids, privévervoer, snack, toegangsprijs park
Verplicht: goede wandelschoenen, zonnebescherming, fleece of trui, water (min. 1 liter), regenjack, redelijke conditie op hoogte.
Aanbevolen: camera, wandelstokken
Opmerking: Je kunt deze trektocht ook in twee dagen doen met een nacht kamperen op de berg.

AOTA011

Cuicocha meer, Peguche waterval en inheemse dorpen

Privé tour

Hele Dag

Tijdens deze tour bezoeken we verschillende inheemse dorpen en werkplaatsen van bijvoorbeeld rieten matten, muziekinstrumenten, tapijt weven, wol spinnen en sieraden maken van zaden. We bezoeken ook de waterval van Peguche en de stad Cotacachi, bekend om zijn leer. Tot slot maken we een korte wandeling aan de rand van de Cuicocha lagune in het Cotacachi-Cayapas reservaat.
Deze excursie kan worden aangepast aan de wensen van de klanten!
Moeilijkheidsgraad: licht
Duur: ongeveer 7 uur
Inbegrepen: Engelssprekende lokale gids, privévervoer, lunch, entree
Aanbevolen: camera, water, zonnebescherming, fleece of trui

AOTA012

De koffieroute in Intag

Privé tour

Hele Dag

We ontdekken hoe pure biologische koffie wordt verbouwd en verwerkt. We rijden naar de vallei van Intag en genieten onderweg van de spectaculaire uitzichten. In Intag komen we aan bij de biologische boerderij van de organisatie AACRI (Asociación de cafeteros del Rio Intag) waar we leren over de teelt van koffie, het oogstproces en de eerste stappen van de verwerking. We proeven hoe koffie echt smaakt. Na de lunch in Nangulvi nemen we wat vrije tijd voor een wandeling of een bezoek aan de warmwaterbronnen (optioneel). Daarna keren we terug met de auto.
Moeilijkheidsgraad: licht
Duur: ongeveer 10 uur
Inbegrepen: gids, privévervoer, lunch, entreegelden.
Verplicht: zonnebescherming
Aanbevolen: camera, water, zwemkleding en handdoek

AOTA013

Artesanaatswerkplaatsen en botanische tuin

Privé tour

Hele Dag

De gids neemt ons mee naar de gemeenschap van Cachibiro – San Rafael om een familie ambachtslieden te bezoeken die met de totora rietplant werken. We kunnen deelnemen aan het maken van een handwerk van dit materiaal. Daarna bezoeken we de Peguche waterval, waar we een korte wandeling maken en de gids het belang van deze plek voor de inheemse bevolking en hun tradities en festiviteiten uitlegt. Vervolgens bezoeken we een familie die zich bezighoudt met traditioneel weven en leren we hoe het ruggetouw of calluha en het pedaalweefgetouw te gebruiken en leren we het proces van het verven van schapenwol met behulp van natuurlijke planten. Daarna bezoeken we de Nanda Mañachi werkplaats, een traditionele werkplaats waar verschillende muziekinstrumenten uit de Andeslanden worden gemaakt. José Luis laat ons zien hoe een muziekinstrument genaamd Palla wordt gebouwd. Hij geeft ook een korte demonstratie van elk instrument, waarbij hij ons verrukt met enkele prachtige traditionele melodieën. Je kunt kiezen om te lunchen bij een lokale familie of in de stad Cotacachi. Daarna bezoeken we de Jardín de los Ensueños om te leren over enkele planten en hun belang in de traditionele Andesgeneeskunde.
Duur: ongeveer 6 uren
Inbegrepen: lokale gids die Engels spreekt, transport, middagmaal en inkom van de ateliers die bezocht worden
Niet inbegrepen: materiaalkosten Totorariet

AOTA014

Inheemse gezondheid, voortplanting en spiritualiteit

Privé tour

Hele Dag

Ons eerste bezoek is aan de Jardín de los Ensueños waar we leren over een aantal planten die van groot belang zijn in de traditionele geneeskunde van de Andes. Daarna leren we over de vroedvrouwen van de gemeenschap. Een lokale vroedvrouw vertelt hoe oude tradities en inheemse kennis vandaag de dag nog steeds worden gebruikt. Na een korte uitleg over de gezondheidssituatie in het gebied, leren we over het dagelijkse werk van een inheemse vroedvrouw in het dorp La Calera.
Daarna maken we een korte wandeling naar de heilige plek van de gemeenschap om een ritueel bad uit te voeren waar we de Yachak/Shaman ontmoeten om de demonstratie van zijn kennis te bekijken en deel te nemen aan een reinigings- en zuiveringsritueel. Dit ritueel van de Andes zorgt voor verbinding tussen de mens, de ziel, de kosmos en de natuur waardoor ze één wezen worden. Dit is een groepsdemonstratie. Optioneel kan men tegen meerprijs een individueel helend bad nemen.
Daarna genieten we van een heerlijke typische lunch bereid door een groep vrouwen uit de gemeenschap. Als je wilt en als het weer het toelaat, kun je nog een wandeling maken in het Cuicocha meer.
Duur:
Inclusief: bezoeken met lokale Engelssprekende gids, vervoer en lunch.

AOTA016

Bezoek aan het Nationaal Park El Angel

Privé tour

Hele Dag

Het Nationaal Park El Angel staat bekend om de grote hoeveelheid frailejones (Espeletia Pycnophylla) en de vele kleine boompjes Polylepis, bekend als de papierboom, planten die endemisch zijn in dit gebied.
Het Nationaal Park El Angel staat bekend om de grote hoeveelheid frailejones (Espeletia Pycnophylla) en de vele kleine boompjes Polylepis, bekend als de papierboom, planten die endemisch zijn in dit gebied.
Met een privéauto rijden we anderhalf uur van Otavalo naar het park. Daar beginnen we aan een aangename wandeling naar het meer “El Voladero” dat op 3800 meter hoogte ligt. Na deze natuurwandeling rijden we naar Salinas, een dorpje waar een smakelijke lunch op ons wacht. In de namiddag wacht de chauffeur ons op om ons terug te brengen naar Otavalo.
Aanbevolen: zonnebescherming, regenjasje, polar fleece of warme trui, water, camera.
Duur: 9 uur
Inbegrepen: Engelssprekende lokale gids, vervoer, lunch, eventueel treinticket Salinas – Ibarra.
Opmerking: voorheen werd deze excursie gecombineerd met een retourtreinreis van Salinas naar Ibarra. Sinds juni 2020 is de treindienst opgeheven. Misschien wordt deze treinreis in de toekomst hervat.

AOTA020

Fietsen van Cuicocha naar Cotacachi

Privé tour

Hele Dag

Deze mountainbiketocht neemt je mee naar het Cuicocha-meer en de regio Cotacachi. In een privéauto rijden we samen met de gids in ongeveer 45 minuten naar de gemeenschap Ugshapungo. Hier fietsen we vanaf een hoogte van 3300 meter, niet ver van het Cuicocha meer, naar beneden tot 2400 meter. We passeren inheemse dorpen en bezoeken de botanische tuin van Turuco. Onderweg bezoeken we het Cuicocha meer en de stad Cotacachi. We lunchen in de stad Cotacachi en er is vrije tijd om de stad te bezoeken. Daarna gaan we verder naar de gemeenschap van La Calera waar we een inheemse familie bezoeken die met taguas zaden werkt. Dan wacht het voertuig op ons om in de namiddag terug te keren naar Otavalo.
Moeilijkheidsgraad: matig
Duur: 5 uur
Inbegrepen: Engelssprekende lokale gids, privévervoer, fiets en helm, lunch, entreegelden.
Meenemen: zonnebescherming, fleece of trui, water.

AOTA021

Fietsen naar het Intag nevelwoud

Privé tour

Hele Dag

Tijdens deze excursie genieten we van een ochtend fietsen en daarna ontspannen we in de warmwaterbronnen van Nangulvi. De vallei van Intag ligt in het zuidoosten van de provincie Imbabura en 39 km ten westen van Cotacachi. Het is een tropische zone die schommelt tussen 10° C en 25° C, waardoor er op het grondgebied een grote diversiteit aan flora en fauna te vinden is, evenals een warme en vriendelijke bevolking, vol tradities en gewoonten.
Met een privé-auto rijden we naar het dorp Urcusiqui op 3400 meter hoogte. Hier beginnen we met fietsen voor ongeveer 3 tot 4 uur. We dalen 1800 meter, met enkele korte klimmetjes onderweg. Onderweg zien we de verandering van klimaat en vegetatie van het hoge Andesgebied via het nevelwoud naar de tropische vallei van Intag. Aangekomen in het dorp Nangulvi lunchen en rusten we uit in de warmwaterbronnen van Nagulvi voordat we met de auto terugkeren.
Moeilijkheidsgraad: matig
Duur: ongeveer 11 uur
Inbegrepen: Engelssprekende lokale gids, privévervoer, fiets en helm, lunch.
Verplicht: zonnebescherming, enige fietservaring
Aanbevolen: camera, water, redelijke conditie, zwemkleding met handdoek, regenjack

AOTA022

Fietsen naar de Mojanda-meren en archeologie van Cochasquí

Privé tour

Hele Dag

We vertrekken vroeg in de ochtend naar de Mojanda-meren, die ongeveer veertig minuten van Otavalo liggen. Deze meren liggen op een hoogte van 3700 meter. Het grootste meer heet Kari-Cocha. Vanaf hier begint een prachtige fietstocht door paramoweiden naar de archeologische site van Cochasquí. Cochasquí staat bekend om zijn oude piramides die door het Quintu-Cara volk zijn gebouwd. Het is een aangename en afwisselende fietstocht met prachtige natuur.
Moeilijkheidsgraad: matig.
Nodig: zonnebescherming, regenjasje, fleece of warme trui.
Aanbevolen: camera, water en redelijke conditie.
Duur: 6 uur
Inclusief: Engelssprekende gids, vervoer, lunchpakket, fiets incl. helm en toegang tot de Cochasquí site.

AOTA030

Paardrijden naar Cuicocha meer

Privé tour

Hele Dag

Geniet te paard van de vergezichten van de Andes, de inheemse dorpen en van een bezoek aan het Cuicocha-meer. Met de wagen trekken we naar het dorp La Calera, waar onze tocht te paard (5 uren) begint door het platteland en langs inheemse dorpen. Als we aan het meer van Cuicocha komen, rusten we even en maken we een wandeling of (optioneel) een korte boottocht op het meer. Daarna keren we terug naar de boerderij en vandaar met de wagen naar het vertrekpunt.
Moeilijkheid: matig
Duur: ong. 7 uur
Inbegrepen: Engelstalige lokale gids, privé vervoer, paard met uitrusting
Verplicht: bescherming tegen de zon, fleece of pull, water, minimale ervaring met paarden
Aanbevolen: camera, kledij die vuil mag worden

AOTA031

Paardrijden naar de alpacaboerderij

Privé tour

1/2 Dag

Vanuit Otavalo rijden we in twintig minuten naar de indiaanse gemeenschap van Arrayanes. Daar krijgen we uitleg van de gids en maken we kennis met de paarden. Daarna beginnen we aan de excursie door prachtige landschappen met uitzicht op de omliggende vulkanen. Na ongeveer drie uur rijden komen we aan bij de alpaca boerderij in de gemeenschap Morochos waar we uitleg krijgen over deze dieren en waar we ook wat tijd hebben om te rusten. Daarna beginnen we aan de terugreis.
Duur: ongeveer 5 uur.
Inbegrepen: Engelssprekende lokale gids, vervoer, paard en helm.
Verplicht: zonnebescherming, fleece of trui, water, minimale ervaring met paarden.
Aanbevolen: camera, kleding die vuil mag worden en een snack

AOTA050

Birdwatching: de vogels van Intag

Privé tour

1/2 Dag

Voor deze excursie pikt de gids je op aan het hotel om 04:00 ’s ochtends om dan naar Intag te rijden. Daar zet de chauffeur je af in de Azabi gemeenschap en begin je met de gids aan een wandeltocht van vijf uur doorheen het nevelwoud waar je de kans krijgt om verschillende soorten kolibries, tanagers, manakins, toukans etc. te zien. Na de wandeling krijg je een lekker middagmaal om daarna terug naar Otavalo te rijden.
Moeilijkheidsgraad: licht, matig.
Meenemen: bescherming tegen de zon en de regen, sportief schoeisel, water, camera en verrekijker.