Praktisch

Voor je vertrek

Als je voor minder dan 3 maanden naar Ecuador gaat heb je geen visum nodig. Een internationaal paspoort volstaat. Dat kan je aanvragen in het gemeentehuis van je woonplaats. Hou er rekening mee dat het aanmaken van je paspoort enige tijd kan duren. Pas op: de vereiste geldigheidsduur van je paspoort is ten minste 6 maanden vanaf de datum van binnenkomst in Ecuador. Extra info vind je in het hoofdstuk “Reisadviezen per land” van de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zie www.diplomatie.belgium.be/nl

Er zijn geen inentingen verplicht om het land binnen te mogen, als je vanuit de Europese Unie komt. In sommige gebieden is er een beperkt risico op malaria en gele koorts. Extra  info vind je in het hoofdstuk “reisgeneeskunde” van de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen. Zie www.itg.be
Op deze website kan je ook een gedetailleerd gezondheidsadvies voor Ecuador lezen. Dit kan je helpen bij de samenstelling van een kleine reisapotheek.

Wanneer je electrische apparaten (laders voor cameras en dergelijke) meeneemt controleer dan of ze werken op 110 Volt/60 hertz.
De stopcontacten in Ecuador zijn ook anders dan die in Europa. Ze zijn van het Amerikaanse type (zie afbeelding). Je koopt dus best in een doe-het-zelfzaak of in een reiswinkel een adapter .

In Ecuador werkt een mobiele telefoon op de 850 frequentie. Een quad-band of speciale tri-band gsm (de meeste tribands werken op 900/1800/1900 MHz)  doet het hier dus wel. Kijk even na of je telefoon hieraan voldoet. Dat je telefoon het in Ecuador doet wil nog niet zeggen dat je er dan ook kan gaan bellen – dat hangt van het roaming-contract met je Belgische provider af.
Er zijn in Ecuador, zelfs in de kleinere steden veel internetcafés waar goedkoop gemaild en gechat kan worden. Je kan er via internet telefoneren.
Ga je met ons op reis dan geven we je op voorhand enkele nummers zodat je bereikbaar kan blijven.

Spaans is overal de voertaal. In het gebergte wordt door veel indianen quechua gesproken en in het amazonegebied zijn er ook nog veel lokale talen. Met Engels geraak je – zeker op de buiten – niet ver. Gidsen spreken wel redelijk goed Engels. Op de Galapagoseilanden is de kennis van het Engels ruimer verspreid.

Sinds 2000 is de US dollar in Ecuador de nationale munt. Voorheen gebruikte men de sucre, maar die is wegens de hoge inflatiecijfers afgeschaft, hoewel vele Ecuadoranen er vandaag nog met heimwee over praten. Grote dollarbiljetten (boven 50 USD) raak je vaak moeilijk kwijt, zeker buiten de grote steden.
Kredietkaarten worden veel gebruikt. In de grote steden kan je geld uit de muur halen: bankautomaten zijn wijdverspreid.
Het beste is om een combinatie van cash en kredietkaart mee te nemen. Ecuador is één van de goedkopere landen in Zuid-Amerika.

Op het Ecuadoraanse vasteland is het zeven uren vroeger tijdens het belgische zomeruur en zes uren vroeger tijdens het belgische winteruur. Op de Galapagoseilandenis het nog één uur vroeger dan op het vasteland.
Hou rekening met een jetlag, die vooral bij de terugkeer in België doorweegt.
In Ecuador neemt men het vaak niet zo nauw met de tijd: men heeft het dan over “la hora ecuatoriana”, een soort lokale klok die soms enkele uren achterloopt.
Hieronder staat de actuele tijd in Quito en Galapagos.

Vasteland
Galapagos
Het klimaat

Ecuador kent een enorme variëteit aan klimaten. Daarom hebben we de klimaatbeschrijvingen hieronder opgesplitst per streek.

In het Andesgebergte variëren de temperaturen zeer sterk gedurende de dag en volgens de hoogte. Iedere vallei lijkt bovendien wel zijn eigen micro-klimaat te hebben. Het droge seizoen (zomerseizoen of el verano) loopt van juni tot september. Het kan dan erg droog, warm en stofferig zijn. Maar je hebt meer kans om de sneeuwtoppen onbewolkt te zien. Tijdens het regenseizoen (de winter of el invierno) regent het soms heel hard, maar zelden lang – de lucht is frisser en de natuur is groener. Maar de bergen liggen vaak in de wolken. Het zuiden van het land is aanmerkelijk droger dan het noorden. Aanbevolen kledij: je moet op alles voorzien zijn. Draag lichte zomerkledij. Een petje of hoed zijn erg nuttig (hoogtezon!). Maar in een tasje of rugzakje neem je steeds een regenjasje en warmere kleding mee. Pas op: ga je hoger de bergen in (>3000 meter) dan kan het echt koud zijn. Hier vriest het ‘s nachts.

In het het Amazonegebied kan het lang en hard regenen op gelijk welk moment van het jaar. Maar doorgaans is het natter van maart tot september. Een regenponcho en gummilaarzen zijn een must als je in het woud wil gaan wandelen. De meeste lodges in het Amazonewoud hebben een voorraad laarzen en poncho’s – ook van Europese maten.

De kuststreek of Costa doet erg Afrikaans aan. Hier voel je dat je je op de evenaar bevindt. Het is koeler van juni tot september. Van januari tot mei is de warmste en natste periode van het jaar. Net zoals in de Andesregio is het zuiden van de kuststreek droger dan het noorden. Aanbevolen kledij: je draagt lichte zomerkledij en in het regenseizoen neem je een lichte regenjas mee.

Van januari tot mei is het warm maar regent het doorgaans meer. Toch is het aantal regenachtige dagen in die periode nog zeer beperkt. Bovendien zijn de regenbuien meestal van korte duur.
Van juni tot en met december is het droger maar frisser.
De eilanden liggen in een koude golfstroom die uit het zuidoosten van de Stille Oceaan westwaarts afdraait ter hoogte van de evenaar. Daarom zakt de watertemperatuur soms tot 20?C tussen juli en september.
Hieronder een klimaattabel voor de Galapagos-eilanden.

 janfebmaaaprmeijunjulaugsepoktnovdec
max temp celsius303031312826262626262627
min temp celsius222424242221201919202122
uren zon perdag5.37.56.07.55.24.42.83.32.93.83.54.0
temp. zeewater242525252423222122222323
regenval in mm76111710174155855558
windkracht*321234567654
zeegolven**211122344332

 

* Windkracht (pas op: het gaat hier niet om de schaal Beaufort)
1=windstil
7=matige wind
10=mogelijke schade

** Zeegolving:
1=stil
4=redelijke golven
10=dreigend gevaar
Je reis boeken

Wil je alleen, met partner, familie of vrienden een reis opzetten in Ecuador en/of de Galapagoseilanden, dan helpen wij je hier graag bij. 
We hebben daartoe een paar sterke troeven: een zeer uitgebreid aanbod aan cruises, hotels, gidsen en chauffeurs en bovendien, we kennen het land erg goed. Onze NL-talige medewerkers in Quito zorgen er voor dat de informatie over onze reizen permanent geactualiseerd blijft.
Reis je met ons, dan kan je rekenen op steun vanuit Quito in geval van nood en permanente (telefonische) informatie tijdens je reis.
Onze reizen in Ecuador zijn doorgaans opgebouwd uit verschillende componenten:

Kijk naar het aanbod van cruises met grote, middelgrote en kleinere schepen. Een bezoek aan de Galapagos kan in de meest comfortabele omstandigheden, maar ook op een avontuurlijke en goedkopere manier.
Kies zelf welke streken en steden je wil bezoeken, in welke hotels je wil verblijven en aan welke excursies je wenst deel te nemen. Per streek selecteerden we een aantal hotels en excursies.
Er zijn een aantal lodges en riviercruises van zeer hoge kwaliteit, die aansluiten bij de plaatselijke bevolking en de lokale initiatieven voor natuurbehoud. Je verblijft enkele dagen diep in het oerwoud.
Ecuador heeft meer dan duizend kilometer tropische stranden. Het uitgestrekte Nationaal Park Machalilla biedt met zijn Isla de la Plata en Los Frailes een goedkoop alternatief voor Galapagos.
Na kennisname van je wensen en interesses werken we een reisvoorstel uit, dat zo nauw mogelijk bij je verwachtingen aansluit. Doorgaans ontvang je dit voorstel reeds enkele werkdagen na je aanvraag

stuur ons een mail of bel ons

00 593 99 593 4900
info@explore-ecuador.be