Explore
Ecuador
& Galapagos

Rondreis
Ecuador
op maat

DE HOOGTEPUNTEN VAN HET VASTELAND

Guamote

25 000
inwoners

3 040
mt boven zeeniveau

Het kanton Guamote bevindt zich 50 km ten zuiden van Riobamba, langs de weg naar Alausi en Cuenca. De streek is bergachtig (tussen 2.600 en 4.500 meter boven zeeniveau) met veel erosie veroorzaakt door ontbossing. 90 % van de bevolking is inheems: het zijn Quichua afstammelingen van de Puruha-stam. De rest is blank en mesties. De laatste jaren zijn vele mestiezen die in het dorp Guamote woonden, uitgeweken naar de Verenigde Staten en Europa. Heel wat inheemsen die in de bergen rondom woonden, hebben nu hun intrek in het dorp genomen. De belangrijkste activiteit is landbouw (aardappelen, bonen, gerst).
De donderdagmarkt, een van de belangrijkste inheemse markten van het land, is de grootste trekpleister in dit gebied: het is een echte inheems markt (vergeet de dierenmarkt niet) die wekelijks de hele plaatselijke bevolking op de been brengt.
Guamote is de ideale plek om op een aangename en veilige manier contact te maken met de lokale indiaanse bevolking. Dit kan dankzij de ontwikkelingsorganisatie Inti Sisa die ter ondersteuning van haar projecten een kleine guesthouse runt. Er werken Vlaamse en Nederlandse vrijwilligers die samen met lokale gidsen excursies in het gebied opzetten: je kan de gewone toeristische activiteiten meedoen, maar ook de lokale indianenprojecten bezoeken. Dat maakt een bezoek aan Guamote zeker de moeite waard.
Sinds kort is de Vlaming Tom ook actief als gids in het gebied: hij woont in een inheems dorp niet van Guamote en biedt samen met een aantal inheemse gidsen excursies aan in het hele gebied tussen Riobamba en Cuenca. Hij specialiseerde zich in trekkings en fietstochten met veel aandacht voor de exuberante natuur en de inheemse bevolking.

FOTOGALERIJ