Explore
Ecuador
& Galapagos

Rondreis
Ecuador
op maat

Activiteiten in en rond Guamote

Activiteiten in en rond Guamote

 

De inheemse markt is de absolute trekpleister van Guamote. Maar hij gaat alleen op donderdag door. Veel mensen passen dan ook hun reisschema aan om precies op donderdagochtend in Guamote te zijn. Maar in het gebied van Guamote is veel meer te bezoeken. Het is een aanrader om er meerdere dagen te blijven om het inheemse leven van de Andesregio van nabij te leren kennen.

In een inheemse gemeenschap vlakbij Guamote woont de Vlaamse gids Tom Schelstraete. Hij gidst in de hele streek van Riobamba tot Cuenca. Tom biedt mooie trekkings en fietstochten aan samen met enkele lokale gidsen. De mooiste hiervan staan hieronder samengevat.

Een bezoek aan de Chimborazo vulkaan is natuurlijk een must, maar als je de tijd hebt is een meerdaagse trekking hier ook een aanrader. Het kan soms fysiek wat zwaar zijn om deze tochten op grote hoogte aan te vatten, maar omdat het om privé-uitstappen gaat kan het programma steeds aan je mogelijkheden aangepast worden.

Kijk ook es bij de Excursies voor Chimborazo (deze 2 gebieden overlappen mekaar een beetje).

De inheemse markt van Guamote

Donderdag is het marktdag in Guamote. Deze markt is uniek in Zuid-Amerika. Op de marktdag trekken alle indígenas uit de omliggende dorpen naar de markt. Maar ook van heinde en ver – van de kust en andere streken komen handelaars met hun vrachtwagens naar Guamote. Op deze markt worden goederen uit het bergland uitgewisseld met goederen uit het laagland en de kuststreek. Er is een grote markt voor vee en kleinvee, maar ook kleding, alle soorten voedsel en huisraad zijn er te krijgen. De stalletjes staan niet enkel op de pleinen van de stad, maar ook in verschillende straten.

Bezoek aan de inheemse dorpen rond Guamote

Vandaag kijken we van dichtbij hoe de inheemse bevolking hier in deze streek leeft. Na een bezoek aan het centrum van Inti Sisa in Guamote, trekken we de bergen in. We bezoeken een inheems schooltje waar de kinderen uitleggen hoe ze hier les krijgen. We bezoeken een lokale wever die ponchos maakt van alpacawol en eindigen bij een inheems gezin dat vertelt over hun leven in het dorp. Onderweg krijg je info over de geschiedenis van de streek en de lokale cultuur. Wie wil kan daarna te voet terug naar Guamote (1,5 uren).

Dagtrekking Atillo – Ozogoche

Vanuit Guamote rijden we naar de meren van Atillo (1 uur). Het eerste deel van de trekking (3 uur wandelen) brengt ons van 3600 meter naar 4100 meter. Op het uitzichtpunt hebben we een prachtig zicht over zowel de meren van Atillo als die van Ozogoche. Bij goed weer kunnen we zelfs de Sangay vulkaan zien. Vanaf hier is het nog drie uren dalen tot het dorpje Ozogoche. Het landschap bevat mooie uitgestrekte grasvlaktes met kleine en grote meren.
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld.
Meenemen: bescherming tegen de zon en de regen, waterfles, fotocamera, stevige wandelschoenen, handschoenen en muts.

Fietstour Atillo

Vanuit Guamote rijden we met de auto naar de paramo´s van Huantag (1 uur) op een hoogte van 4100 meter. Vanaf hier nemen we de fiets en dalen we af (ongeveer 3 uren) via kleine wegen tot aan de Atillo rivier. Gedurende de volledige rit kan je genieten van het wonderlijke landschap dat het hooggebergte van Ecuador te bieden heeft. Na de afdaling per fiets zetten we onze tocht verder met de auto naar het uizichtpunt van de meren van Atillo.
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld.
Meenemen: bescherming tegen de zon en de regen, waterfles, fotocamera, sportief schoeisel, handschoenen en muts, extra droge kleren

Inheemse kookles

Vanuit Inti Sisa gaan we naar de markt om alle ingredienten te kopen voor het maken van een fruitslaatje en empanadas. Dan leer je van het inheems keukenpersoneel van Inti Sisa hoe deze lekkere schotels klaargemaakt worden. Daarna wordt alles gezellig samen opgegeten.

Ozogoche Trekking 2 dagen

Op ongeveer 55 kilometer van Guamote bevindt zich het dorp Ozogoche Alto. Het ligt binnen het Nationaal Park Sangay. Het park telt meer dan 325 grote en kleine meren, waarvan er zich 45 in Ozogoche bevinden. Gedurende deze tweedaagse trekking wandelen we rond het meer Cubillín. We worden begeleid door een Engelstalige en een lokale gids. Onze bagage wordt gedragen door een paard. De tocht gaat van 3.800 meter tot 4000 meter. We slaan ons kamp op naast het Tinguicocha meer. Tijdens de wandeling kan je genieten van het prachtige, verlaten landschap.
Op dag 2 van deze trekking zetten we onze tocht verder rond het meer van Cubillín. Vanaf hier zijn er geen paden meer door de mens gemaakt maar volgen we de sporen van wilde dieren. Na een wandeling van ongeveer 3 uur, komen we aan de oevers van dit meer. Hier maken maken we een verse soep klaar om terug op krachten te komen. Van hieruit gaat het lichtjes bergafwaarts tot het dorp Ozogoche Alto. Dit laatste stuk duurt ongeveer 3 uur. Éenmaal aangekomen in het dorp, wordt ons een een typische maaltijd van de regio aangeboden, verse forel.
Moeilijkheidsgraad: boven gemiddeld.

De 60 meren bike and trail trekking – 2 dagen

Op dag 1 rijden we vanuit Guamote met de auto naar de paramo´s van Huantag (1 uur) op een hoogte van 4100 meter. Vanaf hier nemen we de fiets en dalen we af via kleine wegen tot aan de Atillo rivier. Gedurende de volledige rit kan je genieten van het wonderlijke landschap dat het hooggebergte van Ecuador te bieden heeft. Na de afdaling per fiets zetten we onze tocht verder met de auto naar het uizichtpunt van de meren van Atillo. We slaan ons kamp op in het dorp van Atillo.
Op dag 2 vertrekken we te voet richting Ozogoche. Het eerste deel van de trekking (3 uur wandelen) brengt ons van 3600 meter naar 4100 meter. Op het uitzichtpunt hebben we een prachtig zicht over zowel de meren van Atillo als die van Ozogoche. Bij goed weer kunnen we zelfs de Sangay vulkaan zien. Vanaf hier is het nog drie uren dalen tot het dorpje Ozogoche. Het landschap bevat mooie uitgestrekte grasvlaktes met kleine en grote meren.
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld.
Meenemen: bescherming tegen de zon en de regen, waterfles, fotocamera, sportief schoeisel, handschoenen en muts, extra droge klere, stapschoenen

Inca Trail – 3 daagse trektocht

Het wegennetwerk van de Inca´s (Qhapac Ñan in Kichwa-taal) strekte zich uit van Chili tot Colombia. Het was de hoofdader van het Inca rijk (1470-1534) zowel op politiek, economisch als sociaal vlak. Tijdens de Spaanse overheersing (1534-1822) werd dit netwerk nog gebruikt. Zij noemden het “El Camino Real” ofwel de Koninklijke Weg. Tegenwoordig blijven nog slechts enkele delen van dit netwerk bewaard. Één van de best in stand gehouden routes ligt tussen het dorp Achupallas en Ingapirca.
Op dag 1 vertekken we vanuit Guamote richting Achupallas, een rit van anderhalf uur. Het startpunt van de trekking ligt op 3.300m. De eerste dag wandelen we 4 uur tot aan onze eerste kampeerplaats op een hoogte van ongeveer 4.000m. Doorheen de hele trekking worden we begeleid door een lokale gids. Onze bagage wordt gedragen door een paard.
Op dag 2 staat een wandeling van ongeveer 7 uur gepland. Na 2-3 uur wandelen komen we aan op het hoogste punt van de trekking. Van hieruit hebben we een prachtig zicht over het meer van Sansahuín. Na nog 4 uur wandelen komen we toe op onze tweede kampeerplaats op een hoogte van ongeveer 3.800m. Gedurende de tocht kunnen we verschillende ruïnes zien van oude Spaanse nederzettingen.
Op de laatste dag komen we na 4 uur wandelen aan bij de ruïnes van Ingapirca (3.160m). Hier krijgen we een rondleiding door een lokale gids. Na het bezoek aan de ruïnes keren we terug naar het hotel in Guamote.
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld.
Meenemen: bescherming tegen de zon en de regen, thermische kledij, waterfles, camera, wandelschoenen en extra kledij