Explore
Ecuador
& Galapagos

Rondreis
Ecuador
op maat

COVID in Ecuador op 30/08/2022

TOESTAND OP 30 AUGUSTUS 2022

Het ergste leed is geleden: Ecuador’s economie maakte moeilijke tijden door, maar momenteel heerst een klimaat van optimisme.

Eerst wat cijfers: einde augustus 2022 heeft 84 % van de Ecuatorianen een eerste en tweede dosis van het vaccin ontvangen. 42% kreeg de eerste booster en 10% de tweede. In Galapagos is 99% van de bevolking gevaccineerd met de eerste twee doses.

In totaal vielen in Ecuador 11 964 (9 943 bevestigd + 2 021 waarschijnlijke) corona-doden. Dit op een (overwegend jonge) bevolking van 18 mio inwoners. Tussen maart 2022 en vandaag is het gemiddelde van corona-doden gedaald tot 4 per week.

Sinds 17/08/2022 worden sneltesten verkocht in apotheken in het hele land. Voorheen kon je alleen in publieke en private zorgcentra een test afnemen.

LOKALE MAATREGELEN

Momenteel gelden nog volgende maatregelen, genomen door de regering:

  • In het hele land is het gebruik van een masker verplicht in gesloten ruimtes, dient de sociale afstand van minimaal twee meter gerespecteerd te worden en wordt aangeraden handen regelmatig te wassen.
  • Personen ouder dan 12 jaar (waaronder ook buitenlandse toeristen) moeten hun vaccinatiecertificaat kunnen voorleggen indien zij openbare ruimtes willen betreden zoals winkels, banken, supermarkten en restaurants.
  • Gemeenten kunnen bovendien lokale maatregelen treffen, zoals het aanpassen van openingstijden en/of het verbieden van bepaalde activiteiten. Het is dan ook aangeraden om lokaal zoveel mogelijk informatie in te winnen over geldende maatregelen en zich daaraan te houden.

INREISVOORWAARDEN

Voor internationale vluchten naar Ecuador gelden deze regels:

  • Reizigers vanaf 3 jaar moeten in het bezit zijn van een negatieve COVID-19-test (PCR of antigeen) afgegeven maximum 72 uur voor vertrek of een COVID-19-vaccinatiekaart afgegeven minstens 2 weken voor aankomst. Kinderen jonger dan 3 jaar zijn niet onderworpen aan deze vereisten.
  • Alle reizigers die Ecuador binnenkomen, moeten ook een gezondheidsverklaring voorleggen, die zal gecontroleerd worden door de luchtvaartmaatschappij. Indien het digitale platform niet beschikbaar is, kan ook een geprinte versie voorgelegd worden aan het personeel van het Ministerie van Gezondheidszorg bij aankomst.
  • Reizigers bij wie COVID-19 werd vastgesteld en na een maand nog steeds positief testen (RT-PCR) kunnen een medisch attest ‍voorleggen dat werd afgegeven in het land van herkomst. Het attest moet garanderen dat de reiziger niet meer besmettelijk is en de reiziger mag geen symptomen vertonen.
  • Reizigers die bij aankomst in Ecuador COVID-19-symptomen vertonen (hoest, koorts, ongemak, reukverlies, smaakverlies, etc.) zullen onderzocht worden door gezondheidspersoneel van het Ministerie van Gezondheidszorg en eventueel een antigeen-test moeten ondergaan op de luchthaven. Indien de test positief is, moet de reiziger 7 dagen in quarantaine gaan.
  • Om te reizen naar de Galapagoseilanden moeten passagiers in het bezit zijn van een volledige vaccinatie (vanaf 3 jaar) of een negatieve PCR- of antigeentest afgenomen binnen de 72 uur voor vertrek. 
Blognews Covid august 2022

Meer reisverslagen