Explore
Ecuador
& Galapagos

Rondreis
Ecuador
op maat

GALAPAGOS EILANDEN
Santa Cruz

Santa Cruz

INWONERS:
25 244

OPPERVLAKTE:
986 km2

HOOGSTE PUNT:
114 mt

Santa Cruz is de belangrijkste ingangspoort van de Galapagos-eilanden. Het ligt vlakbij het vliegveld van het eiland Baltra (de grootste luchthaven van de archipel) en is ??n van de 4 eilanden waar je kan overnachten. Door zijn centrale ligging is het de uitvalsbasisvoor de meeste cruises.
Puerto Ayora is de economische hoofdstad van Galapagos en is een bedrijvige stad. In de kleurrijke baai van Puerto Ayora liggen vissersboten, jachten voor toerisme en zeilschepen naast elkaar voor anker.
Maar Santa Cruz is ook een mooi vulkanisch eiland met verbluffende landschappen en een grote vari?teit aan vegetaties. Het eiland staat ook bekend als Indefatigable, na het bezoek van de Engelse oorlogsbodem H.M.S. Indefatigable.
Het hoofdkantoor van het Nationaal Park Galapagos en het Onderzoekscentrum Charles Darwin bevinden zich op Santa Cruz. Deze twee organisaties houden toezicht op het bewaren van het natuurlijke karakter van de eilandengroep.
Het eiland was oorspronkelijk een toevluchtsoord voor piraten en walvisvaarders. De eerste vaste bewoners vestigden zich pas rond 1920.

Charles Darwin Onderzoekscentrum

In Puerto Ayora kan je een kweekcentrum voor reuze schildpadden bezoeken in het Charles Darwin Onderzoekscentrum. Hier leven meer dan 60 schildpadden, die later weer uitgezet worden op de eilanden in hun oorspronkelijke habitat.
Er zijn nog kweekcentra op Isla San Crist?bal en Isla Isabela (Puerto Villamil).
De beroemdste schildpad die je er aantreft, is “Lonesome George”, de laatste uit zijn soort afkomstig van Isla Pinta. Het Van Straelen centrum biedt een interessante voorstelling over de geschiedenis en de verschillende ecosystemen van Galapagos.

Tortuga Bay (Bahia Tortuga)

Dit is het grootste en bekendste witte koraalstrand op Galapagos.
De naam komt van de zeeschildpadden die hier hun eieren leggen. Je treft er ook pelikanen, flamingos en zeeleguanen.De stroming op dit strand, dat zuidwaarts gericht is, is zeer sterk, waardoor zwemmen afgeraden is. Maar als je verder naar het uiteinde van het strand wandelt, tref je een rustige inham aan waar het heerlijk zwemmen is en waar je kan rusten in de schaduw van de bomen.
Het strand ligt op 2.5 km van Puerto Ayora (een half uurtje stappen). je kan er ook met een panga (bootje) geraken. Andere vervoermiddelen zijn verboden. Vaak heb je het strand helemaal voor jezelf want de lokale inwoners vinden het wat ver stappen en vele toeristen blijven niet lang genoeg op het eiland om er naartoe te trekken.

Bachas Beach

Het zand van Las Bachas is afgebroken koraal waardoor het wit en zacht is. Het doorgaans verlaten strand is een favoriete nestplaats voor zeeschildpaden.

Black Turtle Cove

Dit is een indrukwekkende mangrove inham aan de noordkant van het eiland. Cruisejachten gaan voor anker buiten de baai en en je stapt over in een panga. De gids peddelt je via smalle doorgangen door de mangrove en toont je de wondere dierenwereld van het gebied. De inham wordt vaak door zeeschildpadden en kleine haaien gebruikt als paringsgebied.
Garrapatero is een ander mooi strand en een goede zwemplek. Hier kan je per fiets, panga of taxi naar toe. <

Highlands

In het binnenland van Santa Cruz liggen deze prachtige landschappen, waar je Cerro Chato kan bezoeken. Hier ontmoet je de reuzeschildpadden in hun natuurlijke habitat. Er zijn ook mooie lavaformaties.

Los Gemelos (Twin Craters)

Aan weerszijden van de weg naar Baltra liggen de Twin kraters, 30 meter diep en van vulkanische oorsprong. Het bos op de krater is een aanrader voor vogelliefhebbers.

Dragon Hill (Cerro Dragon)

Deze site is pas vrij onlangs vrijgegeven voor publiek. Na een droge landing, wandel je door een zoutmeer, dat achter het strand ligt, de heuvel op. Boven krijg je een wijds zicht over de baai en bezoek je het nestgebied van de landleguanen.

Garrapatero Beach

Aan de noordkant van het eiland ligt dit strand dat je vanuit Puerto Ayora bereikt na een taxirit van 30 minuten en een wandeling van 15 minuten. El Garrapatero is een brede baai, met veel zandstranden. Je vindt er ook een zoetwatermeer met roze flamingos, reigers en andere vogels. Het is ook een leuke plek om te zwemmen.

Boerderijen

In de hoger gelegen delen van Santa Cruz heerst een aangenaam fris klimaat. Je kan er de nacht doorbrengen in een boerderij, met veel mogelijkheden tot paardrijden en wandelen. Reisbureaus in Puerto Ayora verkopen dagarrangementen.

FOTOGALERIJ

KAART