Explore
Ecuador
& Galapagos

Rondreis
Ecuador
op maat

PRACTISCHE INFO
VOOR JE BEZOEK AAN
DE GALAPAGOS EILANDEN

Galapagos praktisch

WANNEER BEZOEKEN

Zoals op de meeste vakantiebestemmingen, is het drukste seizoen op Galapagos ook juli, augustus en de kerstperiode. Tijdens de paasweek (Semana Santa) is er nogal wat intern ecuatoriaans toerisme. Vele cruiseschepen rekenen verschillende tarieven voor hoog- en laagseizoen.
Kijk hieronder ook naar het klimaat van de Galapagoseilanden.

KLIMAAT

Van januari tot mei is het warm maar regent het doorgaans meer. Toch is het aantal regenachtige dagen in die periode nog zeer beperkt. Bovendien zijn de regenbuien meestal van korte duur.
Van juni tot en met december is het droger maar frisser.
De eilanden liggen in een koude golfstroom die uit het zuidoosten van de Stille Oceaan westwaarts afdraait ter hoogte van de evenaar. Daarom zakt de watertemperatuur soms tot 20?C tussen juli en september.
Hieronder een klimaattabel voor de Galapagos-eilanden.

 

* Windkracht (let op: dit is niet de schaal van Beaufort)
1=windstil
7=matige bries
10=mogelijke schade

** Golven:
1=stil
4=redelijke golven
10= dreigend gevaar

GIDSEN

Tijdens de cruise word je permanent begeleid door een Engelstalige gids die over een vergunning beschikt om op de Galapagos te gidsen. De kwaliteit en expertise van de gidsen wordt permanent geevalueerd door de rederijen. Men mag zeggen dat de kwaliteit van de gids min of meer parallel loopt met de kwaliteit van een cruiseschip. Cruiseschepen met een uitstekende reputatie betalen hun werknemers een hoger salaris wat maakt dat je er een goede gids mag verwachten. Bij budget boten vind je over het algemeen ook budget gidsen.

NATIONAAL PARK

Iedere buitenlandse bezoeker aan Galapagos betaalt bij aankomst op de luchthaven 100 USD inkom Nationaal Park (50 USD voor kinderen jonger dan 12). Vanaf 01/08/2024 stijgt dit bedrag naar 200 USD en 100 USD voor kinderen jonger dan 12. Bovendien betaalt iedereen 20 USD voor een Migration Card (lokaal Ingala Card genaamd).
Deze kost is doorgaans niet inbegrepen in de prijs van cruises. De inkom van het Nationaal Park kan alleen ter plaatse betaald worden. De Ingala Migration Card kunnen wij op voorhand voor je aankopen. Zo vermijd je (soms lange) wachtrijen en tijdverlies. Hou je ontvangstbewijs goed bij je gedurende je hele verblijf op Galapagos.

VLUCHTEN NAAR GALAPAGOS

Dagelijks gaan ongeveer een tiental vluchten naar Galapagos. Bijna allen vertrekken uit Quito en vliegen via Guayaquil naar Baltra (Santa Cruz) of San Cristobal. Een cruise vertrekt steeds vanuit 1 van deze 2 eilanden. Er zijn geen vluchten naar Galapagos vanuit Cuenca of Manta.
Er zijn 3 maatschappijen die de vluchten verzorgen: Latam, Equair en Avianca. Een vliegticket naar Galapagos wordt bijna steeds samen met de cruise geboekt. De reder van het schip dat je boekt, bepaalt dus met welke maatschappij/vlucht je vliegt. Dat is logisch omdat een schip zijn passagiers samen moet kunnen oppikken aan de luchthaven. Boek je zelf je ticket en wijkt dat ticket af van de vlucht die de reden van het schip koos, dan kan vraagt de reder doorgaans een toeslag.
De vluchten Quito – Galapagos – Quito en Quito – Galapagos – Guayaquil kosten rond de 550 USD per persoon. De vluchten Guayaquil – Galapagos – Guayaquil kosten rond de 525 USD per persoon. Deze prijzen zijn inclusief luchthavenbelastingen en kosten. Er is een korting van 30% voor kinderen onder de 12 jaar. Pas op: er zijn wel andere taksen te betalen (zie hierboven – Nationaal Park)
De prijzen voor Ecuadoranen liggen veel lager dan die voor buitenlandse toeristen, wat soms tot verwarring leidt.

DE TAAL

Op Galapagos is Spaans de voertaal. Maar alle natuurgidsen spreken Engels. Hoe hoger de prijsklasse van het cruiseschip, hoe beter de kennis van het Engels. Op sommige grotere schepen vind je Franstalige en Duitstalige gidsen.

ANDERE INFO

Voor info over geld, telefoonverbindingen, veiligheid, talen, ambassade van Ecuador, info over Ecuador, vaccins en andere medische info zie de pagina Praktische info over Ecuador

Hoe een cruise boeken?

Een cruise op Galapagos boek je best zo lang mogelijk op voorhand: er is nogal wat vraag naar sommige schepen en de beste hutten op een schip gaan eerst weg. Wil je een cruise boeken stuur ons dan volgende informatie:

 • met hoeveel personen reis je en hoe oud zijn ze
 • wat zijn de de geplande data (of periode) van je reis
 • de gewenste duur van de cruise: hoeveel dagen mag je cruise duren
 • heb je een voorkeur voor een bepaald type van schip; wil je een groot of een klein schip, een catamaran, een zeilschip
  Kijk eens in ons aanbod
 • wil je een schip uit de luxury class, uit de first class, de superior class of tourist class
 • heb je eventueel speciale eisen wat de fauna en flora betreft
 • heb je speciale eisen qua activiteiten (snorkelen, duiken, …)
 • wil je je verblijf verlengen met een aantal dagen hotel in Galapagos
 • koppel je een bezoek aan Galapagos aan een bezoek aan het vasteland


Wij checken dan de beschikbaarheid van het schip of de schepen van je keuze en maken daarrond een programma op maat. Enkele dagen na je aanvraag sturen we je dan een volledig uitgewerkt reisvoorstel.

Vermijd deze fout!

Kom je naar Ecuador uitsluitend om Galapagos te bezoeken? Dan vlieg je best rechtstreeks naar Guayaquil – dus niet naar Quito. Je slaapt er een nachtje niet ver van de luchthaven en vliegt de dag erop zo vroeg mogelijk door naar Galapagos, waar de gids van het cruiseschip je opwacht en je naar het schip brengt. De terugweg is identiek maar in omgekeerde volgorde.

Als je zowel het vasteland als Galapagos wil bezoeken, vlieg je best op Quito en maak je daarna de reis over land van Noord naar Zuid door het Andesgebergte om dan vanuit Guayaquil naar Galapagos te vliegen. Zo spaar je geld en vermijd je dubbele trajecten!

Meer info over het aanbod van schepen in Galapagos, van hotels of over de eilanden en hun flora en fauna vind je hieronder.