Explore
Ecuador
& Galapagos

Rondreis
Ecuador
op maat

GALAPAGOS EILANDEN
San Cristobal

San Cristobal

INWONERS:
8 500

OPPERVLAKTE:
558 km2

HOOGSTE PUNT:
730 mt

San Cristobal is een van de “oudste” eilanden uit de archipel. De hoofdstad, Puerto Baquerizo, heeft een vliegveld. Sommige cruises vertrekken dan ook vanop San Cristobal i.p.v. Santa Cruz. Maar Puerto Baquerizo is met zijn 8000 inwoners eigenlijk meer een groot vissersdorp: men leeft er, naast het toerisme, van veeteelt, suikerriet en visvangst.

Aan de kade wordt je al begroet door het luide roepen van de zeeleeuwen. Vlakbij de stad tref je sally lightfoot krabben, zeeleguanen, fregatvogels en andere typische dieren voor Galapagos.

Informatiecentrum “Centro de Interpretaci?n”

In het stadje ligt een modern informatiecentrum “Centro de Interpretaci?n” , waar je een goed zicht kan krijgen op de interessante evolutie, geschiedenis en op de unieke flora en fauna van het eiland.

Frigatebird Hil

Op 1.5 km ten zuiden van de stad ligt Frigatebird Hill. Je kan er gemakkelijk naartoe wandelen. Van op deze heuvel heb je een mooi zicht over de baai en de stad, tussen de majestueus rondvliegende fregatvogels.

Kratermeer El Junco

In het hoogland in het zuidwesten van het eiland is het kratermeer El Junco te vinden. Dit meer, op een 45 minuten rijden vanuit Puerto Baquerizo, ligt een 700 meter hoog en het biedt een prachtig zicht over de oceaan. Het is een van de weinige permanente zoetwatermeren van de archipel. Er groeien een aantal endemische planten en je ziet er veel vogels. Helaas laten de omliggende boerderijen nog steeds hun vee los, dat dan ook soms in de buurt van de krater aangetroffen wordt.

Los Galapagos

In het noordwesten ligt het schildpaddenreservaat Los Galapagos , waar je de reuzeschildpadden in hun natuurlijke omgeving kan bekijken;

Punta Pitt

Punta Pitt, in het uiterste oosten van het eiland, heeft een wandelpad van 1.4 km langs het strand en dan omhoog langs interessante vulkanische formaties. Dit is de enige plaats op de archipel waar je tussen de blauwvoet, roodpoot en gemaskerde jan-van-genten kan wandelen. De roodpoot leeft alleen hier en op Espa?ola Island. Er is hier genoeg voedsel aanwezig zodat deze vogels naast de fregatvogels vreedzaam hetzelfde gebied kunnen delen.

Isla Lobos

Op 1 uur varen vanuit de haven Puerto Baquerizo ligt het kleine eilandje Isla Lobos. Het dankt zijn naam aan de zeeleeuwen die hier zonnebaden. Je kan er mooi zwemmen tussen de nieuwsgierige zeeleeuwen. Verder vind je er blauwvoetgenten en fregatvogels.

Leon Dormido (Kicker Rock)

Wat meer naar het noordoosten ligt het eilandje Leon Dormido (Kicker Rock). Schepen varen hier vaak, tussen de smalle doorgang langs als extraatje op bezoek aan Punta Pitt of Isla Lobos.

Cerro Brujo en Turtle Bay

Aan de noordoostkant van het eiland liggen nog de sites Cerro Brujo en Turtle Bay. Cerro Brujo is een vulkaankrater met interessante lavaformaties die vroeger voor de zoutwinning gebruikt werd. De inwoners van Puerto Baquerizo gebruikten dit zout om vlees, kabeljauw en schildpaddenvlees te pekelen. In Turtle Bay tref je flamingo’s en zeeschildpaden.

FOTOGALERIJ

KAART