Explore
Ecuador
& Galapagos

Rondreis
Ecuador
op maat

Het Zuiden van Ecuador 17 dagen

6 nachten in Andes
5 nachten in Amazone
5 nachten aan de kust

Het Zuiden van Ecuador 17 dagen

Reisschema

Op deze reis word je permanent begeleid door een Engelstalige gids!
De gids ontvangt je op dag 1 in de luchthaven waar hij op de laatste dag ook afscheid van je neemt.
Ontbijt en avondmaal gebruikt de gids vaak apart – op enkele plaatsen slaapt de gids immers in een ander hotel dan het jouwe. Maar hij begeleidt alle activiteiten en transfers gedurende de hele reis.

dag 1 aankomst in Guayaquil – hotel transfer
dag 2 Manglares Churute en/of Las 7 Cascadas – transfer Machala
dag 3 transfer naar Macara via Puyango – bezoek Bosque Petrificado
dag 4 bezoek Jorupe Reservaat
dag 5 transfer naar Zaruma – stadstour
dag 6 Buenaventura Reservaat / bezoek aan goudmijn
dag 7 transfer naar Vilcabamba – El Palto Waterval
dag 8 Cerro Mandango wandeling
dag 9 Podocarpus Nationaal Park (ingang Cajanuma) – transfer naar Loja
dag 10 bezoek aan Saraguro + transfer naar Zamora
dag 11 Bezoek aan Podocarpus NP (ingang Bombuscaro)
dag 12 transfer naar Gualaquiza – kajak
dag 13 Amazonia Tour
dag 14 Transfer naar Cuenca – stadsbezoek
dag 15 vrije dag in Cuenca
dag 16 Transfer naar Guayaquil met bezoek aan Cajas
dag 17 Transfer luchthaven

• alle excursies met Engelstalige privé-gids
• alle transfers met privéwagen!
• Voor info en steun kan je steeds terecht bij onze NL-talige medewerker in Ecuador.

STANDAARD

4 087 USD / persoon

op basis van 2 personen

PDF DOWNLOAD

COMFORT

4 231 USD / persoon

op basis van 2 personen

PDF DOWNLOAD

LUXE

4 619 USD / persoon

op basis van 2 personen

PDF DOWNLOAD

Inclusief

* Alle hotelovernachtingen met ontbijt, transfers, binnenlandse vluchten en excursies zoals vermeld in het programma.
* Middag- en avondmaal conform het programma indien vermeld.

Exclusief

* Drankjes, fooien en uitgaven van persoonlijke aard.
* De internationale vluchten van en naar Ecuador.
* Reis – of annuleringsverzekering.

Dit is een voorbeeldreis. De volgorde van de reis en de keuze van hotels en excursies pas je aan aan je wensen. Zo kan je deze reis bv. combineren met een andere voorbeeldreis of een aansluitende cruise naar de Galapagos-eilanden. Het uitgebreide aanbod hotels, excursies en cruises vind je elders op deze website. 

DAG 1

Aankomst in Guayaquil

Transfer van luchthaven Guayaquil naar hotel in privé-wagen
Je wordt aan de luchthaven opgewacht en naar het hotel gebracht (rit van +/- 15 minuten).

Sample Tours Image Machalilla
Sample Tours South of Ecuador

DAG 2

Transfer van Guayaquil naar Machala in privé-wagen
Je wordt aan het hotel opgepikt en naar Machala gebracht. Deze rit door het kustgebied duurt ongeveer 3 uren. Je passeert het Nationaal Park Manglares Churute en het gebied van Las 7 Cascadas.

Het Manglares Churute reservaat
Dit mangrove-reservaat – 50 km ten zuidoosten van Guayaquil, in de heuvels van het Churute-gebergte – is een toevluchtsoord voor vele bedreigde vogelsoorten. Je vindt er ook de intussen zeldzaam geworden kustkrokodil. Het mangrovemoeras bedekt 60% van het reservaat en telt 7 mangrovesoorten; de rode mangrove gekenmerkt door zijn grote luchtwortels, is de meest voorkomende. Hogerop in het gebied en in de aangrenzende heuvels vind je droge bossen die typisch zijn voor dit deel van de kust, met bomen zoals de guayacán, de tagua, de bobo en rozenhout.
Er is een enorme diversiteit aan vissen, weekdieren en schaaldieren: rode krabben, conchas prietas, mosselen en oesters. Je kan er watervogels spotten zoals reigers, aalscholvers, ibissen, en trekvogels zoals wulpen, plevieren, enz. Opvallend zijn de vleermuizen, opossums, luiaards en krabetende wasberen. Er worden ook grotere en bedreigde dieren gevonden zoals jaguars, ocelotten, brulapen, pekari’s, krokodillen en alligators.

De 7 watervallen
Deze watervallen liggen in het Cerro de Hayas Reservaat, dat 600 hectare natuurlijk bos telt. Om deze attractie te bezoeken rijd je naar Naranjal, anderhalf uur ten zuiden van Guayaquil. Bij kilometer 4 op de weg Naranjal-Machala, loop je ongeveer 30 minuten tot je de eerste waterval bereikt. Daarna waad je door kleine stroompjes die uit de Minasrivier komen. Onderweg zie je blauwe vlinders, reuzenmieren en een diversiteit aan vogels.

DAG 3

Transfer van Machala naar Macara via Puyango in privé-wagen
Je wordt aan het hotel opgepikt en naar Macara gebracht. Deze rit door het kustgebied duurt ongeveer 3,5 uren. Je passeert Puyango waar de ingang is van het Nationaal Park Bosque Petrificado.

Het versteende woud van Puyango
In dit Nationale Park van 2658 ha grootte, ligt de fossielenafzetting van een versteend bos. Het bevindt zich in het middelste stroomgebied van de Puyango-rivier, tussen de provincies El Oro en Loja. De sedimenten zijn verdeeld in vier geologische formaties (Zapotillo, Ciano, Anbin en Progreso) daterend uit het einde van het Krijt en zijn niet alleen rijk aan stammen en versteende bladeren – die behoorden tot de typische flora van het Mesozoïcum – maar ook aan fossielen van ongewervelde dieren. Het gebied ligt tussen 360 en 500 meter boven de zeespiegel. De belangrijkste attractie van het Versteende Woud van Puyango zijn de versteende bomen van het geslacht Araucaria, gevonden in de ravijnen van Sábalos en Chirimoyos. De bomen zijn ongeveer 100 miljoen jaar oud en vormen misschien wel de oudste versteende hout collectie in de wereld; het grootste exemplaar is 2 m in doorsnee en 15 meter lang. Er is ook een klein museum en een infocentrum.

Sample Tours South of Ecuador
Sample Tours South of Ecuador

DAG 4

Het Jorupe-reservaat
Van hieruit strekken de droge Tumbesische bossen zich uit tot bijna in Lima, Peru. De vegetatie is hier zeer divers, met een groot aantal bijzondere leefgebieden. Deze omvatten dorre struikgewas, woestijnen, bladverliezend tropisch bos en premontaan loofbos, waarvan de verspreiding afhankelijk is van hoogte, vochtigheid en regenval. Hier vind je uitgestrekte bosresten nog in goede staat zijn. Om deze reden herbergt Jorupe een groot aantal bedreigde soorten. In Jorupe zijn bijna 190 vogelsoorten geregistreerd, waaronder bijna alle endemische soorten van de Tumbesische droge bossen die in Ecuador voorkomen. Deze endemische soorten omvatten 15 wereldwijd bedreigde soorten. Jorupe is ook een uitstekende plek om de Koninggier te observeren.

DAG 5

Transfer van Macara naar Piñas / Zaruma in privé-wagen (SP-talige chauffeur)
Je wordt aan het hotel opgepikt en naar Zaruma (of Piñas) gebracht. Deze rit door het kustgebied duurt ongeveer 3,5 uren.

De koloniale stad Zaruma
Zaruma is een van de oudste steden van Ecuador, gesticht door de Spanjaarden in 1595. Het stadje was steeds erg belangrijk door zijn rijke goudvoorraad. Tegenwoordig is het een belangrijk toeristisch centrum, maar de mijnbouw doet het nog steeds uitstekend. De koloniale architectuur, de smalle en steile straatjes samen met het heerlijke klimaat maken van Zaruma een fascinerende plek. Je kan hier door de koloniale wijk wandelen of een van de vele goudmijnen bezoeken die nog in productie zijn. Op 30 minuten van Zaruma vinden we het reservaat Buenaventura waar meer dan 400 vogelsoorten leven. In dit reservaat kan je de mooie colibrie-tuin bezoeken.

Sample Tours South of Ecuador
Sample Tours South of Ecuador

DAG 6

Het Buenaventura reservaat
Het reservaat heeft een register van meer dan 330 vogelsoorten, waarvan 15 wereldwijd bedreigd en 34 lokale endemische soorten. In het lagere deel van het reservaat is het zonniger en droger. Hier leven grijswangparkieten, de grote vliegenvanger, de Langlelparapluvogel en rijsrugbuizerds. Hogerop vind je de El Oro-parkiet en de Tapaculo. Deze kleine vogel is op geen enkele andere locatie ter wereld gevonden. In 2010 herintroduceerde men de Witte Kapucijnen Aap en er leven drie troepen van de Black Howler Monkey. In de lagere delen van het reservaat hebben wetenschappers felgekleurde giftige kikkers waargenomen, evenals een nieuwe soort hagedis en verschillende Morphovlinders. De flora van Buenaventura omvat verschillende endemische en bedreigde soorten. De bomen van het Nevelwoud bieden een ideale habitat voor epifyten, orchideeën, heliconia’s en reusachtige bomen.

Het goud van Zaruma en Portovelo
Zaruma is met zijn kronkelige straatjes en prachtige houten huizen een van de mooist bewaarde stadjes van Ecuador. Een groot deel van de bevolking leeft er van het goud dat in de streek nog veelal op artesanale wijze ontgonnen wordt. Omdat grote delen van het stadje door goudzoekers ondergraven is, zijn er regelmatig verzakkingen die hele huizen opslokken. Je kan in Zaruma een kleine artesanale goudmijn bezoeken of in het nabijgelegen Portovelo een grootschalige industriele goudmijn bezoeken.

DAG 7

Transfer van Piñas / Zaruma naar Vilcabamba in privé-wagen
Je wordt aan het hotel opgepikt en naar Vilcabamba gebracht. Deze rit door het kustgebied duurt ongeveer 3 uren.

El Palto waterval
Het kost een paar uren wandelen om vanuit Vilcabamba deze 30 meter hoge waterval te bezoeken. Je kan best met de wagen tot aan de ingang van het Nationaal Park rijden en vandaar loopt er een pad steil omhoog. Maar de ervaring om onder de waterval de zwemmen maakt de inspanning de moeite waard. Je kan deze tocht ook te paard maken. De uitzichten onderweg over de vallei zijn indrukwekkend.

Sample Tours South of Ecuador
Sample Tours South of Ecuador

DAG 8

De Mandango-loop
De Mandango Trail, aanbevolen voor ervaren wandelaars met stevige schoenen, duurt ongeveer vier uur. Het adembenemende pad slingert zich rond twee bergtoppen met een spectaculair uitzicht op de omliggende valleien. Voor deze prachtige wandeling mag je geen hoogtevrees hebben.Het is een luspad van 6,8 kilometer dat soms erg winderig is.

DAG 9

Nationaal Park Podocarpus (ingang Cajanuma)
Gelegen in de provincies Zamora Chinchipe en Loja, met een oppervlakte van 144.993 hectare tussen 1.500-3.000 meter boven zeeniveau, varieert de temperatuur hier sterk afhankelijk van de hoogte. We vinden hier verschillende soorten bossen: piemonte evergreen bos, lager montane evergreen woud, montane nevelwoud, evergreen hooggebergte bos en paramo. In de bergbossen van Cajanuma komen 70 soorten bomen voor en in hun paramos 135 vaatplanten. Bovendien wordt het beschouwd als een concentratiegebied van endemische soorten, met 40 soorten flora exclusief voor dit gebied. Een andere belangrijke groep van deze bossen zijn de orchideeën, je vindt hier 63 soorten. Er zijn 606 soorten gewervelde dieren. De meest representatieve groep in termen van overvloed zijn vogels met 560 soorten, gevolgd door zoogdieren met 46. Het is een prachtig ongerept gebied met indrukwekkende bergpanoramas. Met de gids kan je hier uren langs de wandelpaden trekken.

Transfer van Vilcabamba naar Loja in privé-wagen (SP-talige chauffeur)
Je wordt aan het hotel opgepikt en naar Loja gebracht. Deze rit door het Andesgebergte duurt ongeveer 40 minuten.

Sample Tours South of Ecuador
Sample Tours South of Ecuador

DAG 10

Saraguro bezoek aan inheems dorp
Langs de Panamericana, op ongeveer twee uur rijden noordwaarts van Loja ligt dit Quichua indianenstadje met 7500 inwoners. Het stadje is vooral interessant voor zijn indiaanse artesanaat (vooral zilverwerk). Op zondag bezoeken we de erg gezellige markt van Saraguro en trekken we daarna de bergen in richting de Gera gemeenschap. Hier krijgen we uitleg over het dagelijks leven van de boeren en bewoners. We koken samen met een familie en maken een plaatselijk gerecht met producten uit de omgeving die we eventueel zelf geoogst hebben. Na deze heerlijke maaltijd keren we terug richting Loja.
Moeilijkheidsgraad: licht.
Meenemen: bescherming tegen de zon en de regen, camera, water en gemakkelijke schoenen.
Tijdsduur: +/- 9 uren
Inclusief: Engelstalige gids, transport en middagmaal
Exclusief: gemeenschapsbijdrage (10 USD)

Transfer van Loja naar Zamora in privé-wagen
Je wordt aan het hotel opgepikt en naar Zamora gebracht. Deze mooie rit door het Andesgebergte duurt ongeveer 1 uur.

DAG 11

Nationaal Park Podocarpus (ingang Bombuscaro)
Zamora is bekend als de stad van de watervallen en de orchideeën. Het werd het op 6 oktober 1549 gesticht door Hernando de Barahona, en sinds de 17e eeuw is het vanwege zijn geografische ligging een van de belangrijkste nederzettingen in het zuiden van het Amazonegebied. Het is echter pas in de 20e eeuw dat de stad een versnelde demografische groei doormaakte. Vandaag is Zamora een belangrijk administratief, economisch en financieel centrum. Er stromen twee rivieren door Zamora, de Zamora en de Bombuscaro. Op 6 km van de stad is er een ingang naar het Podocarpus Nationaal Park, genaamd Bombuscaro, een prachtige plek waar je kan genieten van het dichte nevelwoud. Je kan hier mooie wandelingen maken of een van de vele watervallen bezoeken. De bekendste is La Poderosa.

Sample Tours South of Ecuador
Sample Tours South of Ecuador

DAG 12

Transfer van Zamora naar Gualaquiza in privé-wagen
Je wordt aan het hotel opgepikt en naar Gualaquiza gebracht. Deze rit door het kustgebied duurt ongeveer anderhalf uur.

Full Day Rafting-Kayamás
Na een korte uiteenzetting over de veiligheid, beginnen we aan de afdaling van Nueva Tarqui naar de Kayamás-brug. We doorkruisen het gebied (met waterval) van de Shuarindianen.
Inclusief: veiligheidsuitrusting, snack, vervoer, gecertificeerde gidsen, en mogelijkheid tot fotografie en GoPro-video.

DAG 13

Daguitstap in het Amazonewoud
Met een lokale gids bezoeken we vandaag, naar keuze het Bosque Medicinal, het Runahurco-reservaat of het Nationaal Park El Quimi. Naargelang je interesses focust de gids op het gemeenschapsleven van de Shuar-Indianen die in het woud wonen of op de flora en fauna van het gebied.
Inbegrepen: lokale Spaanstalige gids, vervoer en middagmaal

Sample Tours Image Amazon High
Sample Tours Image Cuenca

DAG 14

Transfer van Gualaquiza naar Cuenca in privé-wagen
Je wordt aan het hotel opgepikt en naar Cuenca gebracht. Deze rit door het Andesgebergte duurt ongeveer 3 uren.

City tour Cuenca (halve dag) – privé-uitstap
Met een Engelstalige gids brengen we een bezoekje aan de mooiste plekjes van de stad. We wandelen door de San Sebastian wijk en brengen een bezoek aan de mooiste pleintjes, straatjes en kleine kerkjes. We maken een stop aan het museum van Moderne Kunst en trekken vervolgens verder naar een werkplaats waar de bekende Panamahoeden gemaakt worden. We bezoeken het panoramapunt van Turi waar we een prachtig zicht hebben over de stad en keren dan terug naar het hotel. De gids past het bezoek graag aan aan je interesses en voorkeuren.
Tijdsduur: +/- 4 uren
Inclusief: Engelstalige gids en transport
Exclusief: inkom musea.

DAG 15

Cuenca – Bezoek aan de koloniale stad op eigen krachten
Cuenca lijkt op Spanje in de 17de eeuw. De kasseien straten, de bloemrijke pleinen, de oude huizen met balkonnetjes, houten luiken en traliewerk…. Alles ademt de sfeer van de koloniale tijden. Maar Cuenca is ook een cultureel hoogstaande stad met enkele mooie musea. In de groene omgeving heb je de ruines van Inga Pirca, het Nationaal Park Cajas, de dorpjes Chordeleg, Gualaceo, Sigsig en Baños, …

Sample Tours Image Cuenca
Sample Tours Image Lake Cajas Cuenca

DAG 16

Transfer van Cuenca naar Guayaquil in privé-wagen met bezoek Nationaal Park Cajas
Tijdens deze mooie dagtocht maak je eerst een bezoek van een tweetal uren aan het Nationaal Park Cajas. Daarna daal je geleidelijk af van het Andesgebergte naar de kustvlakte. Tegen de avond kom je aan in Guayaquil.
Duur: +/- 6 uren (4 uren rijden en 2 uren bezoek aan het Nationaal Park)
Niet inbegrepen: middagmaal onderweg

DAG 17

Transfer van het hotel naar de luchthaven van Guayaquil in privé-wagen
Je wordt van het hotel naar de luchthaven gebracht (rit van +/- 15 minuten).

Terugvlucht vanuit Guayaquil

Sample Tours Image Machalilla
Opmerkingen

• op deze reis word je permanent begeleid door een professionele Engelstalige gids. De gids ontvangt je op op dag 1 in de luchthaven waar hij op de laatste dag ook afscheid van je neemt. Ontbijt en avondmaal gebruikt de gids vaak apart – op verschillende plaatsen slaapt de gids immers in een ander hotel dan het jouwe. Maar hij begeleidt alle activiteiten en transfers gedurende de hele reis.
• alle transfers met privéwagen!
• Voor info en steun kan je ook steeds terecht bij onze NL-talige medewerker in Ecuador.