Explore Ecuador &
Galapagos

Rondreis Ecuador op maat

Yacuri

LIGGING: Andes

Oppervlakte 73 300 /

tussen 2400 en 3600 meter hoogte /

beschermd sinds 2010

FOTOGALERIJ

Het kan er behoorlijk koud zijn, tot onder de tien graden en de wind en de regen kunnen er fel tekeer gaan. De rotsformaties en de pieken zijn er gigantisch. Mooi maar moeilijk toegankelijk is het nieuwe park Yacuri. De enige weg om er te geraken is 2 uren rijden vanuit Amaluza in het kanton Espindola in de provincie Loja. Weinig Ecuadorianen zullen dit kanton kennen. Toeristen komen er zelden of nooit. Het uiterste punt waar ze soms halt houden is de “Vallei van de honderdjarigen” in Vilcabamba. Maar daar komt wellicht verandering in, nu Yacuri een nationaal park geworden is.

Het park bestaat uit 73.300 ha beschermd bos (het Bosque Protector Colambo-Yacuri), nevelwoud en paramo (hoogvlakten) met talrijke lagunas (de laguna Yauri, Lagunas Negras, Laguna Cox, Lagunas de Jimbura, …). Het park ligt op 3800 meter hoogte, in een gebied waar verschillende rivieren ontspringen en zowel naar het oosten als naar het westen vloeien en voor de drinkwatervoorziening instaan van Catamayo-Chira en Chinchipe-Mayo. Yacuri ligt in het zuiden van de provincie Loja, op de grens van de amazoneprovincie Zamora Chinchipe, net aan de Peruaanse grens.

Niet ver van Yacuri ligt het bekendere Nationaal Park van Podocarpus, het reservaat Yacuambi en over de grens op Peruaans grondgebied het Santuario Nacional Tabacones de Namballe. Daarom overweegt men om deze vier natuurgebieden met elkaar te verbinden en een soort beschermde “corredor” te creëren. Dit zou ten goede komen aan het in stand houden van enkele zoogdieren die in de streek leven maar bedreigd zijn, zoals o.a. de brilbeer.

Het uitroepen tot Nationaal Park van Yacuri kwam eigenlijk op initiatief van de bevolking, vooral kleine landbouwers, die hopen dat ze daardoor extra inkomen kunnen halen uit het ecotoerisme. Vooral in de dorpjes Amaluza, Santa Teresita en Jimbura (in de provincie Loja ) en Palanda, Valladolid en San Andres (in de provincie Zamora Chinchipe) is men actief bezig met het promoten van het initiatief. Men is begonnen met vormingscursussen over natuurbehoud en met de opleiding van 4 parkwachters en gidsen. Het ministerie van Milieu trok daartoe voor 2010 een budget uit van 144.000 dollar.

Informatie: maandblad “vzw Esmeraldas”

Go up

WAAROM REIZEN MET EXPLORE-ECUADOR?

Tom, guide in EcuadorIk ben Tom uit België en zorg ervoor dat jullie reis naar Ecuador of cruise in Galapagos zo vlot en aangenaam mogelijk kan verlopen. Ik woon al een tiental jaren in Ecuador en werk nu 8 jaren in toerisme. Daarvoor heb ik in Ecuador mijn gidsen-diploma behaald. Reizen en nieuwe plaatsen ontdekken is mijn passie.
Samen met het lokale reiskantoor Descubre-Ecuador, bieden we reizen op maat in Galapagos en op het Ecuadoriaanse vasteland aan. Descubre-Ecuador heeft door de jaren heen een betrouwbare samenwerking opgebouwd met de beste hotels en de beste natuurgidsen van Ecuador. Onze kleinschalige manier van werken zorgt voor een vlotte bereikbaarheid en veel flexibiliteit bij het reizen.
De tevredenheid van de klant is voor ons de essentie. En ook op die zeldzame momenten van onvoorziene moeilijke omstandigheden zorgen we dat we er zijn om jullie reis toch perfect te laten verlopen.
Ontdek Ecuador en Galapagos!

WAAROM REIZEN NAAR ECUADOR?

Indian woman from SalasacasIn Zuid-Amerika is Ecuador een van de kleinere landen. Ecuador is maar half zo groot als Frankrijk, maar het land is enorm divers wat geografie, klimaat en bevolking betreft. Je kan er zowel de Andes, het Amazonewoud als de tropische kust bezoeken zonder extreem lange binnenlandse vluchten of transfers te maken. En dan heb je nog de Galapagos-eilanden, een “once in a lifetime experience”.
De diversiteit in Ecuador van flora en fauna per km2 is enorm. Ecuador is Zuid-Amerika in een notendop. Bovendien is het land relatief veilig en weinig bezocht.
De nationale munt is de USD en je hebt een ruime keuze aan rechtstreekse vluchten naar Quito en Guayaquil vanuit Europa en de Verenigde Staten.

WAAROM REIZEN MET ONTDEK-ECUADOR?

Tom - guide in EcuadorIk ben Tom uit België en zorg ervoor dat jullie reis naar Ecuador of cruise in Galapagos zo vlot en aangenaam mogelijk kan verlopen. Ik woon al een tiental jaren in Ecuador en werk nu 8 jaren in toerisme. Daarvoor heb ik in Ecuador mijn gidsen-diploma behaald. Reizen en nieuwe plaatsen ontdekken is mijn passie. Samen met het lokale reiskantoor Descubre-Ecuador, bieden we reizen op maat in Galapagos en op het Ecuadoriaanse vasteland aan. Descubre-Ecuador heeft door de jaren heen een betrouwbare samenwerking opgebouwd met de beste hotels en de beste natuurgidsen van Ecuador. Onze kleinschalige manier van werken zorgt voor een vlotte bereikbaarheid en veel flexibiliteit bij het reizen. De tevredenheid van de klant is voor ons de essentie. En ook op die zeldzame momenten van onvoorziene moeilijke omstandigheden zorgen we dat we er zijn om jullie reis toch perfect te laten verlopen. Ontdek Ecuador en Galapagos!