Explore Ecuador &
Galapagos

Rondreis Ecuador op maat

Mache Chindul

LIGGING: Kust

Oppervlakte 120 000 /

tussen 300 en 800 meter hoogte /

beschermd sinds 1996

FOTOGALERIJ

Dit natuurreservaat ligt in de provincies Esmeraldas en Manabi en is één van de laatste ongerepte regenwouden van de Ecuadoraanse kust. Er heerst een zeer grote biodiversiteit. Mache-Chindul is een van de meest recente beschermde gebieden. Zijn naam komt van de bergketen die midden in het park oprijst. De Ecuadoraanse staat beschermt deze zone met het argument dat hier de belangrijkste oorspronkelijke bosgebieden van de kuststreek te vinden zijn. Dit ondanks de permanente druk om het bos te ontginnen.

Het is een bergachtige zone met veel water dat de grotere rivieren van Manabí (de Cuaque, de Cojimíes en de Cheve) en van Esmeraldas (de Muisne, de Atacames, de Tiaone en de Dógola) voedt. Zelfs in de drogere perioden van het jaar hangt er een wolkendek in de hoogste zones van het reservaat.

Het gebied is steeds in handen geweest van de afro-bewoners van de provincie Esmeraldas en van de Chachi-indianen. De druk die houtkapbedrijven op het park uitoefenen bedreigt dus niet alleen de natuurlijke maar ook de culturele rijkdommen van de zone.

Ondanks de exotische landschappen, met watervallen en meren, omringd door ongerept bos, zoals langs de Rio Ene of in Boca de Tasone, schuilt de grote waarde van het park in zijn enorme biodiversiteit.

Het is moeilijk om in het reservaat te geraken, zeker als het regent. Tussen januari en juli (het regenseizoen in die zone) kan het zelfs onmogelijk zijn. Omdat er geen enkele voorziening of infrastructuur bestaat in het reservaat, is het alleen mogelijk om het te bezoeken met een degelijke gids.

De weg van Santo Domingo de los Colorados naar Esmeraldas komt langs het stadje Quinidé. Vlakbij Quinindé, langs dezelfde hoofdweg, vind je de ingang naar het dorpje Herrera, van waaruit een weg loopt naar de Y en naar het meer (la Laguna). Rekening houdend met de weersomstandigheden, is het mogelijk tot aan Estero Platano en zelfs tot aan de monding van de Rio Taguales te geraken, aan de grens van het park. Dit is de meest doenbare toegang en van hieruit raak je ook bij het privaatpark Bilsa.

Er zijn andere mogelijkheden om in het park te geraken vanuit Esmeraldas, Atacamos of Muisne, maar deze toegangen zijn zeer onvoorspelbaar en ingewikkeld.

Vanuit Esmeraldas kun je met veel moeite bij de Rio Ene geraken, ten noorden van het park.

Een andere mogelijkheid is om vanuit Atacames de rivier te volgen naar een dorp met de naam Unión de Atacames, om daarna in het gehucht Santa Teresa te geraken, niet veraf van de grens van het park. Van hieruit kun je dan een zware trektocht met muilezels opzetten naar het park.

Vanuit Muisne kun je een motorboot nemen en langs de Rio Boca del Sucio tot aan de Chachi-gemeenschap van San Salvador varen. Zo raak je ook aan de grenzen van het park.

Go up

WAAROM REIZEN MET EXPLORE-ECUADOR?

Tom, guide in EcuadorIk ben Tom uit België en zorg ervoor dat jullie reis naar Ecuador of cruise in Galapagos zo vlot en aangenaam mogelijk kan verlopen. Ik woon al een tiental jaren in Ecuador en werk nu 8 jaren in toerisme. Daarvoor heb ik in Ecuador mijn gidsen-diploma behaald. Reizen en nieuwe plaatsen ontdekken is mijn passie.
Samen met het lokale reiskantoor Descubre-Ecuador, bieden we reizen op maat in Galapagos en op het Ecuadoriaanse vasteland aan. Descubre-Ecuador heeft door de jaren heen een betrouwbare samenwerking opgebouwd met de beste hotels en de beste natuurgidsen van Ecuador. Onze kleinschalige manier van werken zorgt voor een vlotte bereikbaarheid en veel flexibiliteit bij het reizen.
De tevredenheid van de klant is voor ons de essentie. En ook op die zeldzame momenten van onvoorziene moeilijke omstandigheden zorgen we dat we er zijn om jullie reis toch perfect te laten verlopen.
Ontdek Ecuador en Galapagos!

WAAROM REIZEN NAAR ECUADOR?

Indian woman from SalasacasIn Zuid-Amerika is Ecuador een van de kleinere landen. Ecuador is maar half zo groot als Frankrijk, maar het land is enorm divers wat geografie, klimaat en bevolking betreft. Je kan er zowel de Andes, het Amazonewoud als de tropische kust bezoeken zonder extreem lange binnenlandse vluchten of transfers te maken. En dan heb je nog de Galapagos-eilanden, een “once in a lifetime experience”.
De diversiteit in Ecuador van flora en fauna per km2 is enorm. Ecuador is Zuid-Amerika in een notendop. Bovendien is het land relatief veilig en weinig bezocht.
De nationale munt is de USD en je hebt een ruime keuze aan rechtstreekse vluchten naar Quito en Guayaquil vanuit Europa en de Verenigde Staten.

WAAROM REIZEN MET ONTDEK-ECUADOR?

Tom - guide in EcuadorIk ben Tom uit België en zorg ervoor dat jullie reis naar Ecuador of cruise in Galapagos zo vlot en aangenaam mogelijk kan verlopen. Ik woon al een tiental jaren in Ecuador en werk nu 8 jaren in toerisme. Daarvoor heb ik in Ecuador mijn gidsen-diploma behaald. Reizen en nieuwe plaatsen ontdekken is mijn passie. Samen met het lokale reiskantoor Descubre-Ecuador, bieden we reizen op maat in Galapagos en op het Ecuadoriaanse vasteland aan. Descubre-Ecuador heeft door de jaren heen een betrouwbare samenwerking opgebouwd met de beste hotels en de beste natuurgidsen van Ecuador. Onze kleinschalige manier van werken zorgt voor een vlotte bereikbaarheid en veel flexibiliteit bij het reizen. De tevredenheid van de klant is voor ons de essentie. En ook op die zeldzame momenten van onvoorziene moeilijke omstandigheden zorgen we dat we er zijn om jullie reis toch perfect te laten verlopen. Ontdek Ecuador en Galapagos!