Explore
Ecuador
& Galapagos

Rondreis
Ecuador
op maat

NATIONAAL PARK
Chimborazo

Chimborazo

REGIO:

Andes

OPPERVLAKTE:

58 000 has

HOOGTE:

van 3200 tot 6310 mt

BESCHERMD SINDS:

1987

Dit uitgestrekte reservaat ligt 180 km ten zuiden van de hoofdstad in de provincie Chimborazo.

De grote attractie van dit park zijn de 2 enorme bergen: de indrukwekkende vulkaanberg Chimborazo (6310 mt), de hoogste sneeuwtop van Ecuador en de Carihuarazo (5020 mt). 90 % van de waters die van deze bergen stromen gaar naar het Oosten van het land, richting Amazonewoud, de rest stroomt westwaarts richting Stille Oceaan. Twee grote waterkrachtcentrales worden gevoed door deze waters.

Er zijn drie gebruikelijke toegangswegen tot het park: ofwel ga je vanuit Riobamba naar Sigsibamba ofwel kom je het park binnen via Abraspungo langs de weg Ambato – Guaranda, ofwel ga je vanuit Riobamba via San Juan.

De Chimborazo is een uitgedoofde vulkaan met drie toppen. Zijn laatste eruptie dateert van 10000 jaar geleden. De beklimming van de top is voorbehouden voor ervaren klimmers (voor meer info: zie onze pagina bergbeklimmen). Er zijn twee refuges: de eerste op 4800 mt tot waar men met de wagen raakt, de tweede op 5000 meter van waaruit men de klim naar de top aanvangt. De berg is zo hoog dat je hem bij helder weer vanuit Guayaquil kan zien.

De Carihuarazo heeft een krater van 2 km doorsnee. Qua grootte is hij vergelijkbaar met de nabijgelegen Altar en de Antisana. Waarschijnlijk is hij ooit even groot als de Chimborazo geweest, maar zijn laatste uitbarstingen hebben hem afgetopt.

Er zijn verschillende wandelpaden uitgezet in het park, die je door de paramolandschappen leiden, maar gezien het zeer wisselvallige weer en plots opkomende mist, is het sterk afgeraden om zonder gids de bergen in te trekken. Een veel bewandeld pad loopt van Mocha naar Mechahuasca: deze tocht duurt twee dagen en leidt je langs de gletsjers van beide bergen. Ook het mountain biken is populair geworden tijdens de laatste jaren.

In het park liggen veel oeroudeindianendorpen, zoals San Pablo de Totorillas, Santa Teresita de Guabug en Chorrera Mirador, die je onderweg kan bezoeken. Veel hoogland Puruhua-indianen leven daar nog van de landbouw en veeteelt zoals eeuwen geleden.

Langs de oevers van de Colorado rivier (via San Juan, richting Ambato) liggen de thermale baden van Cununyacu op 3600 meter hoogte. Je vindt er drie baden met warm water uit de vulkaan.

Het gebied is uitermate geschikt voor lama’s, alpacas en vicuñas. Je komt ze overal tegen en er zijn kweekprogramma’s in het park door de overheid opgezet.

FOTOGALERIJ