ALGEMENE TOESTAND

Ecuador’s bevolking is
JONG: er zijn 17.5 miljoen Ecuadoranen, waarvan 10 miljoen onder de 30 jaar
STEDELIJK: 65% van alle Ecuadoranen woont in de stad.
ARM:  Ecuador is een relatief arm land. Zijn toegang tot vaccins is beperkt.

Er zijn grote ETNISCHE VERSCHILLEN: sommige indianengemeenschappen uit de Andes of Amazoneregio verzetten zich tegen de vaccinaties en proberen de ziekte met eigen middelen te bestrijden.

Ecuador is een politiek CORRUPT land. De eerste vaccins die het land ontving werden op schaamteloze manier afgeleid naar invloedrijke politici en hun familie, naar hogere militairen etc. De beelden van de lange rijen in de Rotary Club van Guayaquil (maart 2021), waar de elite van de stad aanschoof om een vaccin te bemachtigen creëerden veel verontwaardiging. Maar er is niet veel verbeterd. Er zijn geruchten dat vaccins te koop worden aangeboden, rijkere Ecuadoranen vliegen naar de VS om zich te vaccineren.

SITUATIE OP 31/07/2021

De besmettingsgraad … gaat in het hele land de goeie kant op.

Deze grafiek van het Ministerie van Volksgezondheid in Ecuador toont de weekgemiddelden van besmettingen van 2020 en 2021. Galapagos is ongeveer helemaal corona-vrij.

Maar het blijft uitkijken geblazen!   46% van de COVID-bedden is nog bezet en  zelfs 80% van de intensive care-bedden zijn ingenomen.

Er wordt versneld gevaccineerd: Op dit ogenblik kregen 2 028 931 Ecuadoranen een volledige dosis; 7 648 949 kregen een eerste dosis. De regering wil 9 miljoen mensen vaccineren voor 7 september 2021. Men denkt de doelstelling te bereiken door meer ook in te zetten op jongere mensen en vaccins van 1 inenting te gebruiken.

Lokaal geldende maatregelen: de mondmaskerplicht is absoluut in alle publieke ruimtes, ook in de auto. Je kan beboet worden als je geen masker draagt in de wagen. In winkels overal in het land word je verwacht je handen te ontsmetten en afstand te houden. Avondklok en quarantaine worden sporadisch lokaal uitgevaardigd bij het opduiken van nieuwe corona-gevallen. In de praktijk wordt vooral door jonge mensen en op het platteland (waar de sociale controle minder is) creatief omgesprongen met de regels. Ook in de wagen dragen veel mensen een masker maar losjes over de mond.

Reisbeperkingen

Bij vertrek naar Galapagos … heb je een bewijs van negatieve PCR-test nodig die maximum 72 uur geleden afgenomen werd. Een bewijs van totale vaccinatie (minstens 2 weken na laatste vaccin) is ook geldig. De snelle antigeen-test geeft geen toegang tot je vlucht.

Bij vertrek naar Amazone (Nationaal Park Yasuni) … heb je ook een negatieve PCR-test nodig, maximum 72 uur geleden afgenomen. Je moet hem mailen naar de lodge waar je verblijft. Een bewijs van de eerste dosis van het vaccin, minder dan 6 maanden voor vertrek) biedt ook toegang.

Afname van een PCR-test … kan in de grote steden en kost rond de 80 USD. Het resultaat krijg je doorgaans elektronisch na 24 uren. De vaccinatie op afgelegen gebieden kost tijd en geld

MEER BERICHTEN LEZEN?

stuur ons een mail of bel ons

00 593 99 593 4900
info@explore-ecuador.be